© BELGA

De Wever: “Moslimgemeenschap moet afstand nemen van IS-ideologie”

De moslimgemeenschap moet een krachtig signaal geven om zich af te zetten van het ideeëngoed van de extremistische terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever in een interview met De Morgen.

joro

David Cameron, de premier van Groot-Brittannië sprak zijn bezorgdheid uit over de razendsnelle opkomst van de IS, die in het Midden-Oosten een waar schrikbewind voert en terreuraanslagen pleegt. Cameron vreest dat de IS ook aanslagen zal willen plegen in Europa. Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever deelt die bezorgdheid.

De Wever vreest de geradicaliseerde jongeren die in Syrië gaan strijden en later terugkeren. In Antwerpen loopt momenteel een ‘deradicaliseringsprogramma’, onder meer voor enkele teruggekeerde Syriëstrijders en hun familieleden. Die aanpak werpt volgens De Wever zijn vruchten af. “De aanpak bestaat uit huisbezoeken, waarbij onze medewerkers stap voor stap extremistische argumenten ontkrachten”, zegt hij in De Morgen.

‘Dreiging is reëel’

De Wever hoopt op meer steun en medewerking van de federale overheid. “Hopelijk komt men snel met middelen over de brug. De recente aanslag in Brussel (de schietpartij in het Joods museum) toonde al aan dat de dreiging reëel is.” De Wever is er ook niet tevreden over dat de lokale politie momenteel de observatie van gevaarlijke ex-Syriëstrijders op zich moet nemen. “Ook hun slagkracht blijft beperkt. Zij mogen niets doen als de betrokkene bijvoorbeeld de stad of het land verlaat, en de lokale politie kan niet eens telefoons afluisteren.”

De Wever wil dat er een duidelijker signaal komt vanuit de moslimgemeenschap om de ideologie en de praktijken van de IS te veroordelen. “Op die manier kan de moslimgemeenschap ook de - onterechte - stigmatisering vermijden die door IS dreigt”, zegt hij.

Nu in het nieuws