De Lucht in met Drone@Work

Patrick Staes (46) en zijn vrouw Michèle De Coninck (46) hebben met DRONE@WORK niet alleen een nieuwe zaak in Willebroek geopend, maar ook een uniek concept uitgewerkt voor het gebruik van deze vliegende tuigen, kortweg drone(s) genaamd.

jan boey

Patrick Staes werkte zo'n 23 jaar in de tuinaanleg, in het bedrijf van zijn vader. "Toen dat werd verkocht heb ik nog even de nieuwe eigenaars verder geholpen en ben er dan uitgestapt. Ik wilde iets totaal anders gaan doen. Vorig jaar in augustus ben ik gestart met het volgen van een cursus fotografie", vertelt Patrick Staes.Lachend voegt hij er aan toe dat het om zijn midlifecrisis gaat. "Waar anderen dan een Harley Davidson willen, was het bij mij een drone. Ik heb vroeger ook al met modelvliegtuigjes gevlogen en ken een beetje het nieuwe speelgoed van onbemande vliegtuigen ook gekend als unmanned aerial vehicle (UAV) of kortweg drone", zegt hij. Hij heeft uiteindelijke alle ingrediënten bij elkaar geklutst: onbemand vliegen, fotografie en technische snufjes en elektronica waar hij verzot op is. Dit bracht hem bij het concept om met drones foto- en filmmateriaal (luchtfotografie) te maken en inspecties te doen vanuit de lucht, naast ?mapping'. Het is veiliger, sneller, flexibeler, kostenbesparend , efficiënt en milieuvriendelijker dan gelijk welke andere oplossing voor het maken van luchtbeelden.WerkpaardHet werkpaard bij dit alles is een met zes hefschroeven aangedreven drone, zowat een meter in diameter groot, die 2,5 kilogram kan torsen aan camera's of ander materiaal voor opnamen. "De batterijen gaan afhankelijk van het te torsen gewicht zo'n tien tot vijftien minuten mee. Als er grotere stukken moeten overvlogen worden, wordt een vluchtplan opgesteld zodat alle foto's elkaar overlappen. Dat programma wordt ingevoerd en eens de drone in de lucht is, overvliegt hij het traject zoals het is ingegeven."

Voor elke klus moet een officieel vluchtplan worden ingediend. Ook de burgemeester van die gemeente moet toestemming geven. Het brevet dat hij heeft om deze drone te vliegen is hetzelfde als dat wat je nodig hebt om te mogen zweefvliegen. Bovendien zijn er heel wat gebieden waar je helemaal niet met een drone mag vliegen, mits een zeer belangrijke reden wordt een uitzondering toegestaan.

www.drone-at-work.com

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio