© Belga

Patrick Janssens: “Probeer nu terug een ‘Onbekende Vlaming’ te worden”

“Het is niet zo dat de liefde tussen mij en Antwerpen echt voorbij is. Ik ben nu een gewone burger die zich ergert aan een aantal zaken in de stad.” Dat zei voormalig Antwerps burgemeester Patrick Janssens in een interview op Radio 1.

joro

Janssens wil nu een gewone burger zijn, ver weg van alle media-aandacht. “Ik heb nooit in de spotlights willen staan, maar als burgemeester en partijvoorzitter is dat een onderdeel van je vak. Ik probeer nu terug een ‘Onbekende Vlaming’ te worden.”

Zuur

Toch kon de voormalige sp.a’er niet aan de verleiding weerstaan om af en toe kritiek te geven op het nieuwe stadsbestuur. “Ik heb niet echt consequent gezwegen zoals ik me had voorgenomen, maar heb inderdaad een paar opmerkingen gedaan over Antwerpen”, geeft Janssens nu toe. Toch probeert hij het vol te houden om zoveel mogelijk de kritiek achterwege te laten. “Ik vergelijk het vaak met een ontslagen trainer in het voetbal. Die moet ook geen opmerkingen maken over de tactiek van zijn opvolger. Dat komt heel zuur over.”

“De verleiding is soms toch groot om wel iets te zeggen als je vindt dat de erfenis niet goed wordt beheerd”, erkent Janssens. “Die ergernis komt dan meestal op wanneer er niet genoeg respect wordt opgebracht voor de ploeg die door ons werd achtergelaten.” De voormalige burgemeester doelt daarmee op de ambtenarij. “De 20.000 heel geëngageerde stadsambtenaren krijgen niet altijd het respect dat ze verdienen. Eigenlijk lag met dat nog het zwaarst, om afscheid te nemen van hen.”

Bouwmeester

Zijn mening over de afschaffing van de Vlaamse Bouwmeester door de nieuwe Vlaamse regering probeert hij dan ook wat in te kleden. “Het belang van een bouwmeester bleek heel erg met bOb Van Reeth. Onder hem is de kwaliteit van wat in Antwerpen werd gebouwd enorm verhoogd.” Erg veel vertrouwen in het nieuwe systeem met een team dat ingebed wordt in de Vlaamse administratie en minder onafhankelijk werk, lijkt Janssens niet te hebben. “We zullen over 10 jaar zien, maar ik ben er niet echt gerust in. Ik ga er nu geen grote uitspraken over doen. Hoe meer ik er kritiek op heb, hoe meer men er van overtuigd is dat ze juiste keuzes maken.”

In het eerder vermelde kranteninterview vermeldde Janssens ook dat hij graag wel eens een mediabedrijf zou willen leiden. “Daar maak ik mij geen illusies over”, zegt hij nu. “Iemand die zo lang heeft meegedraaid in de politiek komt daar niet voor in aanmerking.”

Nu in het nieuws