Krijgt Noord-Ierse oorlogsheld eigen straat in Mechelen?

Een straatnaam en een monument in Mechelen. Die eer zou de Noord-Ierse oorlogsheld Charles Philip Kelly binnenkort te beurt vallen. Althans volgens de krant The Belfast Telegraph. Maar klopt dat wel?

MASI

‘Belfast war hero died fighting Nazis is set to have a street named after him… 1.000kms from home.’ Zo titelt The Belfast Telegraph op donderdag 17 juli. Het artikel eindigt met de vraag of iemand de nabestaanden van Charles Philip Kelly kent. Op 13 augustus publiceert de krant een artikel waarin het zichzelf op de borst klopt: ‘De familie van de oorlogsheld is gevonden!’ Opnieuw schrijft de krant dat Kelly een eigen straat en monument krijgt in Mechelen. Over wat gaat het?

900 bommenwerpers

In de nacht van 24 op 25 april 1944 vertrekken bijna 900 bommenwerpers vanuit Groot-Brittannië richting Duitsland. Een daarvan is een Lancaster bommenwerper. Op hun terugvlucht wordt het vliegtuig neergehaald. Vier bemanningsleden springen uit het vliegtuig en komen achter de Borgersteinhoeve in Sint-Katelijne-Waver terecht, waar ze verdrinken. De andere drie blijven in het vliegtuig om het toestel niet midden in de stad te laten neerkomen, en sterven in de crash. De Lancaster stort neer op de huidige Manewater-site.

Monument geplaatst

In 2004 heeft het Mechelse 8 mei Comité bij wijze van eerbetoon een monumentje gezet aan de Borgersteinhoeve. De families van de soldaten Cagienard en Shorten wonen de officiële inhuldiging bij. In 2006 komen de families MacLeod en Letcher van Canada naar Katelijne. Maar er zijn twee bemanningsleden van wie het Comité geen verwanten vindt: sergeanten Frederick Albert Foster en Charles Philip Kelly. Dankzij een stamboom en een oproep in de Local Guardian worden de familieleden van Foster in juni van dit jaar opgespoord. En uiteindelijk worden ook de verwanten van Charles Philip Kelly gevonden.

Speurneuzen

De grote speurneuzen achter het verhaal: Filip Doms, Erwin Sollie en Geert Bourguignon. “In 2012 nam ik via mail contact op met iemand van de Ulster War Memorials, Ken Switzer. Hij vond een korrelige foto in een oude krant, trok ermee van deur tot deur. Maar uiteindelijk was het een oproep in de Belfast Telegraph die ons naar de familie van Kelly leidde", vertelt Filip Doms uit Katelijne. “De gebouwen of de straatjes van het Manewater zouden binnenkort de namen krijgen van de zeven neergestorte bemanningsleden. De motor die twee jaar geleden op de site Manewater gevonden werd, zal er herwerkt als kunstwerk neergezet worden."

Gesprekken

Volgens John Mooens van Architectenkoöperatief, het Mechelse bureau dat het project leidt, is dat evenwel nog niet zeker. “Het verhaal is zeker niet uit de lucht gegrepen. Het idee is inderdaad geopperd, er zijn al gesprekken geweest om de namen van de soldaten op de site te gebruiken. Maar het is nog wat voorbarig: er is nog niets definitief beslist."

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio