© EPA

Assange verlaat binnenkort ambassade Ecuador

De Australische stichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, Julian Assange, verlaat binnenkort de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Dat heeft hij op een persconferentie aangekondigd. Meer details gaf hij niet. Het blijft dus onduidelijk wanneer hij de ambassade verlaat en hoe dat praktisch in zijn werk zal gaan.

llo, kld

In de ambassade van Ecuador hield Assange vanmorgen een persconferentie. Assange verschuilt er zich al zo’n twee jaar om aan arrestatie door de Britse politie en de eventuele uitlevering aan Zweden te ontkomen.

Geflankeerd door de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino, zei Assange volgens de Britse commerciële zender Sky dat het al vier jaar geleden is dat hij voor het eerst in Groot-Brittannië is opgepakt, zonder aanklacht in dat land en in Zweden. Twee jaar lang geniet hij reeds diplomatiek asiel vanwege Ecuador, wat een 'correct standpunt' is, zo zei de 43-jarige klokkenluider.

Assange herhaalde dat hij niet aangeklaagd wordt in Groot-Brittannië of Zweden, maar dat het de Verenigde Staten zijn die achter zijn vel zitten. 'Ten eerste: ik ben niet aangeklaagd, noch in Groot-Brittannië, noch in Zweden, net als jullie. Ten tweede. De basis voor mijn asielaanvraag is het aanhoudend onderzoek naar Wikileaks. Dat onderzoek wordt geleid door de Verenigde Staten', aldus Assange. 'Dat zijn de feiten.'

Binnenkort

'Ik verlaat de ambassade binnenkort', antwoordde hij daarna op een vraag van de aanwezige journalisten. Maar hij wilde niet verder op de feiten ingaan. Het blijft dus onduidelijk wanneer hij de ambassade verlaat en hoe dat praktisch in zijn werk zal gaan.

Ricardo Patino gewaagde van 'twee verloren jaren voor iedereen' en zei dat het 'tijd is om de mensenrechten te eerbiedigen' en 'Julian Assange vrij te laten'. De bewindsman verzekerde dat zijn land de klokkenluider zal blijven beschermen.

Gezondheid

In verband met berichten in de Britse pers dat dat hij verzorging in een ziekenhuis zou nodig hebben, zei Assange dat zijn gezondheid heeft afgezien tijdens zijn lange verblijf in de Ecuadoraanse ambassade. Vanwege het gebrek aan ruimte buitenshuis en zonlicht is het een omgeving 'waarin ieder gezond mens snel genoeg enkele moeilijkheden zal ondervinden'.

Hij zei 'weldra' de ambassade te zullen verlaten, zonder een precies tijdstip te vermelden.

Assange geeft zich over

Julian Assange, de Australische stichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, heeft aangekondigd dat hij binnenkort de Ecuadoriaanse ambassade in Londen zal verlaten. Dat heeft hij zonet laten weten. De Britse pers vermoedt dat hij dat doet omwille van gezondheidsproblemen, al heeft hij dat niet formeel toegegeven.

Julian Assange geeft zich over

Julian Assange, de Australische stichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, heeft aangekondigd dat hij binnenkort de Ecuadoriaanse ambassade in Londen zal verlaten. Dat heeft hij zonet laten weten. De Britse pers vermoed dat hij dat doet omwille van gezondheidsproblemen, al heeft hij dat niet formeel toegegeven.

MEER OVER Wikileaks

Nu in het nieuws