© JHS

© BHul

© Belga

1 / 3

“Ik word ziek van de show van die Bontinck-vader”

In een interview met de krant De Zondag heeft strafpleiter Sven Mary stevig uitgehaald naar Dimitri Bontinck. “Ik word ziek van de show die de Bontinck-vader opvoert”, liet Mary optekenen. Hij ging ook dieper in op de reden waarom hij Fouad Belkacem, ook bekend als Abu Imran, niet meer verdedigt.

SARE

“Ik kon de verdediging van Belkacem niet meer combineren met het dossier-Aquino”, zegt Mary in De Zondag. “Tijdsgebrek dus. Ik heb een keuze moeten maken. Ik ben al vele jaren advocaat van Aquino. En het financiële speelt ook een rol, ik kies niet voor wie het meeste biedt maar een cliënt moet het wel financieel kunnen dragen.”

‘Tien verschillende verklaringen’

Over het proces tegen Fouad Belkacem en Sharia4belgium heeft Mary een uitgesproken mening.

“Men doet Belkacem te veel eer aan door hem tot staatsvijand nummer één uit te roepen. Hij is geen terrorist, ik blijf daarvan overtuigd. Hij interpreteert zijn godsdienst op een radicale manier, en hij moet meer nadenken voor hij iets zegt. Maar tussen vrijheid van meningsuiting en daadwerkelijke uitoefening van terrorisme gaapt een grote kloof. En dan de beschuldiging dat hij jongens naar Syrië zou sturen, pfff... (feller) Ik word ziek van de show die die Bontinck-vader opvoert.

Zijn zoon heeft al tien verschillende verklaringen afgelegd.”

Ideale spuwbak

Op de vraag of het proces nog eerlijk gevoerd kan worden is het antwoord: “Nee, België heeft een zondebok nodig. Het is gemakkelijker om de verantwoordelijkheid voor de Syriëstrijders in de schoenen van Belkacem te schuiven dan te kijken naar de mislukte integratie in de samenleving. Belkacem is de ideale spuwbak.”

Dimitri Bontinck was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Nu in het nieuws