© REUTERS

Ook stroominvoer ligt plat na stilleggen kernreactor Doel

België zal komende winter minder stroom kunnen invoeren vanuit Frankrijk. Dat zegt een hooggeplaatste bron binnen de veiligheidsdiensten maandag aan Het Laatste Nieuws. Dat probleem komt nog eens bovenop het stilleggen van drie kernreactoren.

Belga

Komende winter zal ons land op piekmomenten wellicht nood hebben aan een constante maximale stroominvoer van 3.500 MW vanuit het buitenland. Het is echter maar de vraag of dat effectief mogelijk is. Een dwarsregeltransformator in Monceau-sur-Sambre, die de invoercapaciteit tussen Frankrijk en België optimaliseert, werd in maart namelijk vernield door twee krachtige explosies.

Op de website van de netbeheerder staat te lezen dat het netelement Monceau (B)-Chooz (Fr) nog tot en met 31 december “onbeschikbaar” is. Een woordvoerster van netbeheerder Elia zegt evenwel dat de herstellingen aan de transformator “bijna gedaan” zijn, maar een concrete timing kan niet worden gegeven.

Ook Nederlands probleem

Daar komt nog bij dat ook de dwarsregeltransformator in Zandvliet onderhoud nodig heeft, waardoor ook de invoercapaciteit vanuit Nederland kleiner is.

Vastgoed

Jobs in de regio