© archief

Risico om te worden mishandeld door mantelzorger groter dan gedacht

Uit een screening van Familiehulp bij drieduizend 65-plussers blijkt dat meer dan 40 procent van de ouderen een matig tot hoog risico loopt om door hun mantelzorger te worden mishandeld. Dat staat maandag in De Standaard.

Belga

De cijfers zijn afkomstig van een screening aan de hand van een wetenschappelijke checklist, ontwikkeld door de Vrije Universiteit Brussel en het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling. De testscreening gebeurde bij drieduizend 65-plussers in heel de provincie Antwerpen en in Brussel-stad.

Aan de hand van enkele vragen werd het risico op mishandeling in een score gegoten. De uitkomst lag hoger dan veel verzorgenden konden vermoeden. Slechts 24 procent van de ouderen loopt volgens de screening geen enkel risico om te worden mishandeld. Daarnaast loopt 38 procent een laag risico, 28 procent een matig risico en 15 procent een hoog risico.

Het is niet dat de mantelzorger altijd de intentie heeft om te mishandelen. “Vaak gaat het om ontspoorde zorg, uit onkunde. Of omdat de mantelzorger overbelast is”, zegt Marc Koninckx van Familiehulp.

Nu in het nieuws