© dsj

Belofte stapt uit Ronde van Oost-Vlaanderen wegens ‘te gevaarlijk’

Niels Van Dorsselaer, een 22-jarige belofte bij wielerteam Baguet-MIBA Poorten-Indulek, is vrijdagmiddag uit de Ronde van Oost-Vlaanderen gestapt wegens niet veilig. In een open brief aan de wedstrijdorganisatoren klaagt hij over de gevaarlijke omstandigheden waarin het peloton moest rijden.

‘Wat ik vandaag meegemaakt heb, heb ik nog niet meegemaakt en zal ik hopelijk niet meer meemaken. Niet dat er doden zijn gevallen, maar meermaals schoot het befaamde zinnetje ‘voor wie en voor wat?’ alsook ‘waar zijn we mee bezig?’ door mijn hoofd’, schrijft hij.

De renners kregen een etappe door de haven voorgeschoteld en de ene na de andere ging tegen de grond. ‘Bij het organiseren van deze etappe toch even vergeten dat de factor ‘het weer’ ook zijn rol zal spelen en dat bij regenweer het kruisen van de spoorwegen aan de haven ijspistes worden. Bij de eerste oversteek, 30 renners tegen de vlakte, 500m verder bij de tweede oversteek, weer 30 renners. Een neutralisatie was uiteraard het enige juiste gevolg.’

Maar ook daar vielen nog heel wat renners. ‘Ik erger me dood aan deze koersleiding’, liet hij optekenen. ‘Warm en droog in hun volgwagen. 150 starters, 150 ouders die zich zorgen maakten of hun ‘kind’ al dat niet geschonden uit de haven zou komen. Dit was voor mij het sein om er de brui aan te geven, uit protest.’

Ook andere, zelfs profrenners, gaven de jonge belofte gelijk. ‘Wat hij zegt is waar. Renners zijn te vaak speelpoppen’, reageerde Thomas De Gendt op Facebook.

Meer sportnieuws