© BELGA

Yellow Tigers bereiken finale World Grand Prix

De Belgische nationale volleybalploeg bij de vrouwen heeft zich vrijdag in het Poolse Koszalin verzekerd van een ticket voor de finale van de Final Four in de tweede afdeling van de World Grand Prix.

Triomf voor de Tigers, drama voor tegenstander Polen. De thuisploeg mocht in januari van dit jaar al de kwalificatie voor het WK 2014 op haar buik schrijven, na 0-3 tegen de ontketende Belgen in Lodz. De Tigers roken vrijdagavond opnieuw bloed in de halve finale van de Final Four van de WPG in Koszalin aan de Baltische zee. Vijf jaar geleden was dit gewoon ondenkbaar: Polen opnieuw op de knieën voor Belgium. En weer in drie sets. Zaterdag wacht de grote finale voor een plaats in de Final Six van de wereldtop.

Angie Bland scoorde gehaaid het eerste punt met een listig balletje. Zij inspireerde de Tigers voor een krachtige uitloper naar 4-8 in de openingsfase. Hélène Rousseaux trof raak 'in de pipe', plaatste ook een muurtje en Lise Van Hecke prikte haar smash gemillimeterd op de achterlijn. Zo moest de zwaar gekwelde Poolse coach Makowski, na een nieuw leggertje van Bland, al in een eerste dode tijd duiken. Charlotte Leys sloeg de Poolse dakgoot aan flarden: 7-11. Bijna wanhopig naderde het gastland tot 11-12. Maar Van Hecke kreeg de videocontrole mee voor 10-13. Een superrally kostte Belgium nog een lijnfout aan de 3-meter: 12-14. En Wojcik strooide er een ace overheen. Vervolgens wilde Van Hecke een tweede video-check: weer kreeg ze het gelijk op haar hand: 14-16. De Tigers hadden de tegenstander dan even later helemaal in een wurggreep. Door een machtig block van Leys-Bland, een ace van de ingekomen Els Vandesteene en alweer Leys, via block-out 'op de vier': 14-19. De Tiger-kapitein was over 16-22 niet te stoppen. Ook Lise Van Hecke bleef flitsen: 18-23. Zij trof raak met het setpunt, haar achtste in de set. Het toetje was voor Freya Aelbrecht in het midden: 19-25.

Mentaal zat er in de tweede set nog even rek op de Polen in een dolle heksenketel. Van Hecke zorgde voor 1-2, de omloopballen van Freya Aelbrecht sneden de Poolse defensie aan flarden: 6-8. Zo werd het heet onder de voeten van coach Piotr Makowski. De Poolse oefenmeester wisselde zich te pletter, maar de Tigers gingen door: 10-16. Hélène Rousseaux sloeg toe in de diagonaal voor 12-19. En Van Hecke passeerde over 13-21 onhoudbaar de gefrustreerde Poolse afweer aan het net. Daarbij bouwde Aelbrecht gretig aan punten met haar block, haalde Valérie Courtois in de lage verdediging vrijwel alle ballen op en speelde Frauke Dirickx de tegenstand op een hoopje. Met Ilka Van de Vyver aan service deinde het verschil uit tot tien punten: 14-24. Bijna beschamend voor de thuisploeg, in 2003 en 2005 nog kampioen van Europa. Bij de derde setbal wachtte Aelbrecht niet: 16-25.

De derde set sprong naar 1-3: Polen was rijp voor een nieuwe slachting. Die kwam er ook, via Aelbrecht centraal en Rousseaux, hoog opverend op de flank: 4-8. Van Hecke bracht de Tigers op tien punten van de finale: 6-10. Polen gaf punten prijs door opslagmissers: 10-15. Bij de videocheck, de derde van de wedstrijd kreeg Van Hecke weer het punt achter haar naam: 10-16. De Poolse 'outs' waren via 12-19 moeilijk bij te houden. Charlotte Leys drukte 12-20 af. Polen moest afdruipen, de Tigers mochten vroeg genieten. Na een korte set-up via Aelbrecht (15-22), sloeg Van Hecke een ace (15-23), scoorde Aelbrecht 15-24 met een omloopbal. De matchbal was een ace van Van Hecke.

De Tigers spelen zaterdag de finale van de Final Four tegen de winnaar van Nederland-Puerto Rico. De eindwinnaar mag naar de Final Six van eerste afdeling (op 20-24/8) in de Japanse hoofdstad Tokio.

Polen - België 0-3 (19-25, 16-25 en 15-25).

Polen speelde met Polec, Belcik, Kakolewska, Zaroslinska, Kowalinska, Wojcik. Libero: Durajczyk. Kwamen in: Kajzer, Paszek, Kaczorowska, Smarzek, Skowronska.

België speelde met Bland, Dirickx, Leys, Aelbrecht, Van Hecke, Rousseaux, libero Courtois. Kwamen in: Vandesteene, Coolman, Van de Vyver.

Meer sportnieuws