© Photo News

© Belga

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Standard kopje onder tegen Moeskroen in doelpuntenkermis

In een onwaarschijnlijke spektakelmatch heeft Standard met 5-2 billenkoek gekregen van Moeskroen -Péruwelz. De thuisploeg verraste op Le Canonnier met fris, aanvallend voetbal en mag pronken met 7 op 12. Het steekt zo Standard voorbij, dat voor de tweede keer op een week tijd verliest.

wic

Standard begon de uitmatch bij Moeskroen-Péruwelz met een zwaar vertimmerde ploeg. Een greep uit de namen: Samy Mmaee, Astrit Ajdarevic, François Marquet, Tortol Lumanza en Yannis Mbombo. Guy Luzon gaf, de Champions League-match tegen Zenit Sint-Petersburg in het achterhoofd, weer de voorkeur aan een handvol - zij het getalenteerde - tieners. En heel even leek zijn plannetje wonderwel te zullen lukken. Want na goed tien minuten zorgde ervaren rakker Igor de Camargo met een prachtig doelpunt voor de 0-1. De Braziliaanse Belg nam een knap aangesneden bal van Marquet in één tijd op de slof met zijn mindere linker, doelman Cros kon er enkel naar kijken.

Maar Standard voetbalde niet goed. Alleen Marquet kon het spel een beetje verdelen op het Luikse middenveld, maar als hij de bal niet kreeg ontwikkelde hij spontaan een nekaandoening van de raketten die Arslanagic en co richting Moeskroen-doel lanceerden. Dan speelde de thuisploeg beter, en dat loonde: na twintig minuten was Abdoulaye Diaby het eindpunt van een prachtig uitgesponnen collectieve actie. De Fransman haakte gepast af om een lage voorzet van Pieterjan Monteyne in doel te deviëren.

Diaby-show

Het begin van de grote Diaby-show, zo zou enkele minuten later blijken. Want enkele minuten later gaf de spits gepast af aan partner in crime Anice Badri, die Eiji Kawashima met een nochtans niet zo hard gekruist schot het nakijken gaf. De youngsters bij Standard sloegen in paniek en wisten even niet meer van welk hout pijlen maken. Tony Watt, die voor het eerst in de basis stond bij Standard, sloeg mee aan het klungelen door te kort terug te spelen op Mmaee. Steeven Langil bedankte vriendelijk en zette na een slimme loopactie van Diaby die laatste op weg naar zijn tweede doelpunt van de avond. 3-1, Standard helemaal tegen het canvas na nauwelijks een halfuur.

Even voor rust gaf Watt, vastbesloten zijn foutje goed te maken, de Rouches echter weer hoop. Net zoals het eerste Standard-doelpunt kwam ook deze goal uit de lucht vallen, en net zoals het eerste doelpunt was ook deze van mooie makelij. Watt controleerde een afvallende bal, en mikte hem met de buitenkant van de wreef uit de stuit over doelman Cros in doel. Het eerste doelpunt van Watt voor de Luikenaars mocht er met andere woorden wezen.

Delacourt en Badri maken vernedering compleet

In de tweede helft ging de voet bij beide teams wat van het gaspedaal, tot Dingomé een balletje slim op het hoofd van Diaby schilderde. De spits kopte de bal in een boog over Kawashima, maar zag zijn poging uiteenspatten op de lat.

Op het uur begon Standard eindelijk op zoek te gaan naar de gelijkmaker, maar eerst Mpoku en dan Watt en De Camargo lieten het liggen voor de Rouches. Aan de overkant deed verdediger Delacourt de deur echter helemaal dicht voor een terugkeer: hij mocht kinderlijk eenvoudig weglopen van Lumanza en kopte moederziel alleen tegen de touwen.

Op een dikke tien minuten van het einde had De Camargo oog in oog met doelman Cros dé kans op de aansluitingstreffer, maar hij stuitte op de paal. Daarna kon Standard geen vuist meer maken en kreeg in de slotfase zelfs nog een vijfde tegendoelpunt te verwerken. Langil ging op een vlijmscherpe counter knap twee man voorbij en legde de bal panklaar voor Badri, die de vernedering compleet maakte voor de Rouches.

Opmerkelijk: De Standard-fans ontvouwden bij aanvang van de wedstrijd een spandoek gericht aan Steven Defour: ‘From hero to zero’.

Belangrijkste fases:

6’ Tony Watt zet zich even door op snelheid, maar doelman Cros duikt attent in de voeten.

8’ Julian Michel tekent voor de eerste doelpoging in deze wedstrijd. Kawashima gaat goed plat.

9’ Een voorzet van Ajdarevic verdwijnt rechtstreeks in doel, maar het feestje gaat (terecht) niet door. Colemonts heeft een overtreding van De Camergo op doel Cros gezien.

13’ Igor De Camargo opent de score voor Standard met een heerlijke treffer. Hij neemt perfect aangesneden lange bal van Marquait in één tijd op de slof met zijn mindere linker. Cros ziet de bal achter hem in de kruising verdwijnen. Standard heeft zijn vroege voorsprong beet.

16’ De thuisploeg probeert meteen te reageren. Langil creëert de nodige ruimte voor zichzelf en legt de bal goed af voor Badri. Kawashima klemt de poging tegen de borst.

19’ Diaby hangt de bordjes snel in evenwicht. Langil geeft de bal op het juiste moment mee aan Pieter-Jan Monteyne die op zijn beurt de bal goed achteruit legt voor Diaby. De Fransman schuift zijn tweede van het seizoen tegen de touwen. Jelle Van Damme komt nt te laat om de bal uit doel te weren.

23’ Op aangeven van Diaby krijgt Badri de kans om aan te leggen van net buiten het strafschopgebied. Hij trapt de bal keurig in het hoekje en neemt op zijn beurt Kawashima te grazen. Moeskroen heeft de scheve situatie volledig rechtgezet.

26’ De thuisploeg lijkt gewoon door te gaan op zijn elan. Monteyne heeft tijd en ruimte om voor te zetten, maar de bal waait voorbij alles en iedereen.

33’ Moeskroen profiteert optimaal van balverlies van Tony Watt. Het is opnieuw Langil die Diaby op weg zet naar zijn tweede treffer van de avond. De spits neemt Kawashima overhoeks te grazen. Standard wordt overklast na de vroege voorsprong.

37’ Diaby lijkt weer vertrokken te zijn, maar Arslanagic is net op tijd terug en recupereert de bal.

43’ In het zicht van de rust scoort Tony Watt de aansluitingstreffer. De spits neemt een afvallende bal op de slof en trapt net als De Camargo over Cros binnen. Stond de doelman hier iets te ver uit zijn goal?

52’ Dingomé lepelt de bal subtiel op het hoofd van Diaby, maar de lat houdt de spits van zijn derde treffer in deze wedstrijd.

61’ Een jeugdzonde van Julian Michel wordt bijna genadeloos afgestraft. Mpoku mikt de bal net naast de verkeerde kant van de paal.

62’ Langil kapt naar zijn rechter en borstelt de bal richting de winkelhaak, maar zijn poging draait naast.

63’ Standard kan nu toch meer dreigen. Watt is plots vrij in de zestien, maar kiest ervoor om af te leggen voor De Camargo. De Braziliaanse Belg komt echter niet tot een schot.

65’ Op hoekschop loopt Delacourt goed weg uit de rug van Lumanza en de verdediger scoort met een rake kopbal. Is dit het genadeschot voor de Rouches?

75’ Badri omzeilt met een knappe beweging achter het steunbeen een verdediger, maar zijn schot wordt afgeblokt. Moeskroen-Péruwelz behoudt de controle over de wedstrijd.

77’ De Camargo laat een unieke mogelijkheid op de aansluitingstreffer liggen. Oog in oog met Cros treft hij de paal.

86’ Badri zet de kers op de taart voor Moeskroen-Péruwelz. Na een snelle counter met uitblinker Langil in de hoofdrol duwt hij de 5-2 voorbij een verbouwereerde Kawashima.

88’ Watt krijgt plots de vrije ruimte en besluit op doel. Cros houdt met een beenveeg de spits van zijn tweede doelpunt.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Bekijk hier het videoverslag van Standard – Moeskroen-Péruwelz.

MEER OVER jupiler-pro-league-matchverslag

Meer voetbalnieuws