VN kondigen extra voedselhulp aan in ebola-landen

Foto: AFP

VN kondigen extra voedselhulp aan in ebola-landen

Print

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties zal zijn acties tot een miljoen mensen in Sierra Leone, Liberia en Guinee uitbreiden om een voedselcrisis te voorkomen in deze landen, die door de ebola-epidemie getroffen zijn. Dit heeft het regionale bureau van het WFP (World Food Programme) in Dakar vrijdag aangekondigd.

‘Op vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie en de betrokken regeringen zetten we een programma op voor ongeveer een miljoen mensen in de zones van het cordon sanitaire in de drie landen’, zei de woordvoerder van WFP voor West-Afrika, Fabienne Pompey. De ebola-epidemie kostte sinds begin dit jaar ruim duizend mensen het leven in deze drie landen en in Nigeria.

‘Het cordon sanitaire beperkt de bewegingsvrijheid van de bevolking in de getroffen zones. Dat dreigt een impact te hebben op de voedselveiligheid. De handel wordt erdoor getroffen, de mensen kunnen soms niet op hun velden en de prijzen kunnen stijgen op de markten, waardoor de armsten zich niet kunnen voeden’, legde Pompey uit.

De epidemie zal volgens Artsen Zonder Grenzen zeker nog zes maanden duren. De hulpverleners kunnen de verslechterende toestand niet aan, zei AZG-voorzitster Joanne Liu vrijdag in Genève. Er is een nieuwe strategie nodig om de epidemie te bestrijden, aldus Liu na een tiendaagse reis door de regio.

De ziekte beperkt zich niet tot enkele dorpen, maar heeft ook de Liberiaanse hoofdstad Monrovia bereikt, een stad met 1,3 miljoen inwoners. In de getroffen gebieden heerst een klimaat van angst. Veel mensen wantrouwen de gezondheidscentra.

MEEST RECENT