© Belga

Van Avermaet wint 'mini-Ronde van Vlaanderen' in Eneco Tour

Greg Van Avermaet heeft de vijfde rit in de Eneco Tour op zijn naam geschreven. Hij was na 162km tussen Geraardsbergen en Geraardsbergen de beste van een selecte kopgroep. De Nederlander Tom Dumoulin werd tweede en neemt de leiderstrui over van zijn landgenoot Lars Boom.

vtvn

Wielrennen op Sportwereld.be

Vorig jaar won de onfortuinlijke Zdenek Stybar de rit naar Geraardsbergen. De organisatie wenste de Tsjech veel beterschap na zijn zware val van de gisteren:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vijf renners maakten de vlucht van de dag uit. Daarbij Belgisch kampioen Jens Debusschere (Lotto-Belisol). Hij kreeg Matteo Trentin (Omega Pharma - QuickStep), Pablo Lastras (Movistar) en Ivan Rovny (Tinkoff-Saxo) mee. Hun maximale voorsprong bedroeg iets meer dan vijf en halve minuut.

Bij de eerste passage op de muur maakte Trentin indruk. Debusschere en Rovny hadden het knap lastig met het tempo van de Italiaan. In het peloton kwamen Lars Boom, Sep Vanmarcke, Jens Keukeleire, Geraint Thomas en Tom Boonen bij de eersten boven. Het peloton brak in stukken. Onder andere Jurgen Roelandts en Stijn Devolder zaten in een achtervolgende groep.

Rovny loste vooraan en ook op de tweede passage van de muur was Trentin de beste. In het peloton trok Philippe Gilbert ten aanval. Boom, Greg Van Avermaet en Keukeleire gingen mee. Boonen en Niki Terpstra waren nergens. Manuel Quinziato, Thomas, Tim Wellens, Tom Dumoulin en Sebastian Langeveld kwamen na de Muur aansluiten.

Op vier kilometer van de finish was het verhaal van Trentin en Lastras over, onder impuls van Giant-Shimano. Laurens De Vreese, inwoner van Geraardsbergen, probeerde het solo. Hij kreeg gezelschap van Pavel Broett. Van Avermaet pakte in de laatste kilometer uit met een krachtexplosie en snelde naar de zege. Tom Dumoulin, de winnaar van de tijdrit, werd tweede voor Broett. Dumoulin wordt ook de nieuwe leider.

Top 5:

1. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) de 162.5km in 3u45:36 (gem: 43,218086 km/u)

2. Tom Dumoulin (Ned/GIA) op 0:02

3. Pavel Brutt (Rus/KAT) 0:02

4. Matti Breschel (Den/TCS) 0:02

5. Lars Boom (Ned/BEL) 0:02

Algemeen klassement:

1. Tom Dumoulin (Ned/GIA) de 710.1km in 16u34:29 (gem: 42,842346 km/u)

2. Lars Boom (Ned/BEL) op 0:02

3. Manuel Quinziato (Ita/BMC) 0:11

4. Andriy Grivko (Oek/AST) 0:14

5. Geraint Thomas (GBr/SKY) 0:21

Bekijk de volledige uitslag en stand hier.

Tom Dumoulin: ‘Leiderstrui is doel geworden’

© Photo News

De 23-jarige Tom Dumoulin (Giant-Shimano) is na Andrea Guardini, Zdenek Stybar en Lars Boom meteen de vierde leider op vijf dagen tijd in de tiende editie van de Eneco Tour. ‘Het was alvast niet de bedoeling om vandaag al de wit-rode leiderstrui te pakken. Ik wou enkel voor de ritzege gaan maar heb nu dit kleinood gekregen voor mijn tweede plaats’, verduidelijkte de Nederlander.

Wielrennen op Sportwereld.be

‘Ik zag Greg Van Avermaet vol doorgaan op de laatste helling en wou naar zijn wiel springen. Ik zat ietwat ingesloten en slaagde er niet meer in om hem te kloppen. Ik moest dus genoegen nemen met de dichtste ereplaats. Iets vroeger dan gepland heb ik de leiderstrui dus bemachtigd’, aldus Dumoulin.

‘Ik ben na de Tour de France, net zoals vorig jaar trouwens, in supervorm. Wie ik hier vrees? Vooral die van BMC hebben een sterk blok maar schrijf ook Lars Boom en de zijnen nog niet af. Wij zullen met onze ploeg de koers nu moeten controleren. En dat kunnen wij ook, daarvoor is ons team sterk genoeg.’, zei de Nederlander.

‘Dat Lars Boom iets te vroeg zijn mannen aan het werk zette? Dat vond ik ook en dat is een goede les voor morgen. Wij mogen diezelfde fout niet maken en niet iedereen opsouperen voor de finale echt begint. Ik hoop alvast op het beste voor deze Eneco Tour en ik zou deze leiderstrui graag tot en met zondag behouden. Dat is een doel op zich geworden’, besloot Dumoulin.

Greg Van Avermaet: ‘Hoop dat ban nu eindelijk gebroken is’

© Photo News

Eindelijk raak voor Greg Van Avermaet (BMC). Met de grote molen bedwong de Oost-Vlaming vrijdag de kasseitjes van de Geraardsbergse Vesten en haalde het in de vijfde etappe van de Eneco Tour. Meteen de eerste grote zege van het seizoen voor de Waaslander.

Wielrennen op Sportwereld.be

‘Het was echt frustrerend om steeds maar tweede of derde te worden. Ik moest telkens genoegen nemen met ereplaatsen maar die echte zege bleef steeds uit. Tot vandaag dan. Je kan je niet voorstellen hoe goed ik mij hierbij voel’, straalde Van Avermaet.

‘Ik denk dat het parcours van de rit in Geraardsbergen speciaal voor mij ontworpen was. Ik kwam voor deze etappe naar de Eneco Tour. Ik ging bij het opkomen van de Vesten vol door. Het was dat of niets. Ik bleef spurten tot de eindmeet, dit zonder om te kijken. Ik heb pas na de aankomst gezien dat ik eigenlijk een geruststellende voorsprong had maar ik wou geen enkel risico nemen’, klonk het.

‘Ik startte in deze rittenkoers met als doel een rit te winnen en dat is mij gelukt. Het klassement ambieer ik niet. Daarvoor hebben wij mannen als Manuel Quinziato en Philippe Gilbert voor. Onze Italiaan is sterk en ‘Phil’ rijdt morgen/zaterdag naar huis dus die zal ook wel gemotiveerd zijn. Ik ben alvast enorm blij met deze overwinning. Eigenlijk ben ik het type renner dat elk seizoen met vijf grote zeges moet afsluiten maar dat is bij mij dus niet het geval. Ik hoop dat de ban nu eindelijk gebroken is’, aldus Van Avermaet.

Meer sportnieuws