© EPA

Mekhissi mikt in Brussel op Europees record 3.000m steeple

De Fransman Mahiedine Mekhissi zakt op 5 september af naar de Memorial Van Damme, de slotmanche van de Diamond League. In het Brusselse Koning Boudewijnstadion wil hij zijn Europese record op de 3.000 meter steeple breken. Dat maakten de organisatoren vrijdag bekend.

Mekhissi kwam donderdag uitgebreid in het nieuws nadat hij op het EK atletiek in Zürich op de 3.000 meter steeple gediskwalificeerd werd voor het uittrekken van zijn shirt, nog voor hij de eindmeet had bereikt. Daardoor verloor de vierende Mekhissi zijn Europese titel.

De Fransman wil in Brussel als eerste Europeaan onder de 8 minuten duiken op de 3.000 meter steeple. Zijn Europese record staat nu op 8:00.09.

‘In het verleden werden er op de piste van het Koning Boudewijnstadion al vaker magische tijden neergezet op de steeple’, zo klinkt het bij de organisatoren. ‘Joseph Mahmoud brak er in 1984 het Europese record en bracht het op 8:07.62. De Marokkaan Brahim Boulami verbeterde in 2001 het wereldrecord met een tijd van 7:55.28. En de voormalige Keniaan Stephen Cherono, die een jaar eerder voor de Qatarese nationaliteit had gekozen en optrad onder de naam Saif Shaheen, bracht in 2004 het wereldrecord op 7:53.63, een wereldrecord dat tien jaar later nog altijd standhoudt.’

Fransman verliest gouden medaille omdat hij in blote bast liep

© AP

© EPA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Fransman Mahiedine Mekhissi is donderdag zijn gouden medaille kwijtgespeeld op de 3.000 meter steeple op het EK atletiek in het Zwitserse Zurich. Mekhissi snelde in Zürich onbedreigd naar zijn derde Europese titel, maar deed zijn shirt uit in de laatste 100 meter. De Spaanse delegatie diende een klacht in en daarop besliste de wedstrijdjury om de Fransman te diskwalificeren.

Het goud gaat nu naar Mekhissi's landgenoot Yoann Kowal. Het zilver is voor de Pool Krystian Zalewski, het brons voor de Spanjaard Angel Mullera. De Franse atletiekbond heeft wel nog de kans om in beroep te gaan tegen de diskwalificatie van Mekhissi. Mekhissi is trouwens geen onbesproken blad. Zo ging hij ooit in Monaco op de vuist met een collega en duwde hij op het vorige EK in Helsinki een mascotte omver.

VIDEO.Mekhissi duwt mascotte omver op EK 2012 in Helsinki

VIDEO. Mekhissi geraakt slaags met Mehdi Baala in Monaco in 2011

Meer sportnieuws