© Photo News

Thiam zakt naar plek twee op zevenkamp

Nafissatou Thiam heeft vrijdag op het EK atletiek in het Zwitserse Zürich na vijf disciplines de leiding in de zevenkamp moeten prijsgeven. Het 19-jarige talent werd in de stand voorbijgestoken door de Duitse Carolin Schäfer en is nu tweede. Onze landgenote lukte in het verspringen een sprong van 6,18m, goed voor 905 punten.

vtvn

Bij haar eerste poging sprong Thiam meteen 6,18m, gevolgd door een mislukte sprong. Bij haar derde en laatste poging kon ze zich met 5,97m niet verbeteren. In de stand telt Schäfer nu 4788 punten. Thiam telt er 4756. Daarna volgt de Nederlandse Nadine Broersen met 4740 punten.

Donderdag startte Thiam met een 18e plaats op de 100m horden (14.05). Vervolgens won ze het hoogspringen met een persoonlijk record (1m97). In het kogelstoten werd Thiam met 14m29 zesde. Op de 200m finishte ze in 25.19, goed voor een 14e plaats.

Vrijdagavond staan in de zevenkamp nog het speerwerpen en de 800m op het programma.

Moukrime plaatst zich voor finale 1500m op EK

© BELGA

Tarik Moukrime heeft zich vrijdag op het EK atletiek in het Zwitserse Zürich geplaatst voor de finale van de 1500 meter. Pieter-Jan Hannes en Isaac Kimeli werden uitgeschakeld.

De beste vier van elke reeks kregen een ticket voor de finale, die zondag plaatsvindt. Ook de beste vier verliezende tijden stootten door naar de eindstrijd.

Hannes en Moukrime traden aan in de eerste reeks. Moukrime finishte in 3:39.50 als vierde. Zijn persoonlijk record is 3:35.96. Hannes stelde teleur. De Europese beloftekampioen op de 1500 meter, die de vierde Europese tijd (3:34.49) van het seizoen achter zijn naam had staan, werd pas negende in 3:40.34.

Kimeli moest met een chrono van 3:41.96 (PB 3:40.33) tevreden zijn met de negende plaats in de tweede reeks.

'Mijn doelstelling was de finale", verklaarde Mourkime na afloop. 'Er waren heel wat goede atleten in mijn reeks. Ik ben naar hier gekomen met het idee me te tonen aan België, Europa en de wereld. Dit jaar moest ik me tonen bij de profs. De beste manier om dat te doen, is door het bereiken van de finale. Ik wist heel goed dat de eerste vier zich rechtstreeks kwalificeerden. Het doel was naar voren te schieten bij die eerste vier om vervolgens zo lang mogelijk stand te houden.'

'Ik wou de fouten vanop het WK 2013 in Moskou vermijden, maar dat is niet gelukt', stelde Hannes. 'In een reeks met 16 lopers zijn er geen garanties. Ik wou sneller vertrekken en zo verhinderen om van achteruit buitenom op te moeten rukken. Helaas was dit niet mogelijk.'

Isaac Kimeli schoot eveneens tactisch tekort. 'Ik wou voorop blijven, maar werd heel snel voorbijgestoken en ingesloten', verklaarde hij. 'Daarna had ik de pech dat ik moest uitwijken voor een val. Dit is jammer. Maar door met de besten te lopen, win ik wel aan ervaring.'

Fransman loopt wereldrecord op 50km snelwandelen

© AP

Yohann Diniz heeft vrijdag op het EK atletiek in het Zwitserse Zürich de Europese titel in het 50 kilometer snelwandelen veroverd. De Fransman, die zijn derde EK-goud pakte, deed dit in een tijd van 3u32:33, een nieuw wereldrecord.

Het vorige wereldrecord (3u34:14) stond op naam van de Rus Denis Nizhegorodov, die op 11 mei 2008 in het Russische Cheboksary die prestatie neerzette. Opvallend: Diniz liet nog enkele seconden liggen toen hij een vlag wilde vragen en die niet meteen kreeg.

De Slovaak Matej Toth werd vrijdag tweede in 3u36:21. De Rus Ivan Noskov finishte als derde in 3u37:41.

(belga)

Meer sportnieuws