© Heiki Verdurme

RECEPT. Vier keer vis op vrijdag

Op vrijdag 15 augustus vieren we niet alleen Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en de Antwerpse Moederdag. Het is ook de dag van de Vlaamse vis. Reden te meer om vier heerlijke gerechtjes in de kijker te plaatsen. Smakelijk!

vwh

Een glaasje vis

Via Solo.be

Nodig

- 400 g gerookte zalm

- 350 g verse kaas

- 20 cl vloeibare room

- 3 bieslookstengeltjes

- 2 bosjes kervel

- 2 takjes platte peterselie

- 1 takje dragon

- light room

- peper en zout

Bereidingswijze 1. Was en droog alle kruiden en hak ze vervolgens fijn.

2. Mix de verse kaas en doe hem in een glazen kom.

3. Voeg er de kruiden, peper en zout bij en meng.

4. Klop de vloeibare room tot chantilly.

5. Voeg deze toe aan het kaasmengsel. Controleer de smaak en breng op smaak met peper of zout.

6. Verdeel de kaasmousse over zes glaasjes.

7. Snij de gerookte zalm in kleine blokjes.

8. Doe de light room erbij. Verdeel de zalmblokjes over de coupes en bewaar in de koelkast tot je gasten arriveren.

Lasagne met kabeljauw

Via vtm/Vis in 30 minuten

Nodig

- 8 vellen verse lasagne

- 800 gr kabeljauw

- 4 el zwarte olijventapenade

- 8 el tomatensaus

- Parmezaanse kaas

- olijfolie

- peper

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op de grillstand. Breng water met een beetje zout aan de kook. Leg de lasagnevellen 4 minuten in het kokende water en laat deze vervolgens uitlekken.

2. Snij de kabeljauw in 8 of 16 plakken.

3. Stoom de vis in 5 tot 6 minuten gaar.

4. Leg een laag lasagnevellen in een ovenschaal en bestrijk die met tomatensaus. Leg de vis erop en besmeer hem met een laag olijventapenade.

4. Bedek met een laag lasagnevellen en bestrooi met peper en geraspte Parmezaanse kaas.

5. Zet de schaal nog even onder de grill.

6. Verstuif olijfolie op de lasagne en dien op.

Tarbot in een pittig sausje

Via Piet Huysentruyt

Nodig

- 4 (elk 200 g met vel) moten tarbot

- versgemalen peper, zout

Voor de salsa picada

- 3 tomaten

- 1/2 zoete ui

- 4 zwarte olijven

- 4 groene olijven

- 1 teentje knoflook

- sap van 1 limoen

- 1 opgelegde jalepeño

- enkele takjes koriander

- 1/2 el pijnboompitten

- 150 ml olijfolie

- zout

Bereidingswijze

1. Maak de salsa. Snijd de tomaten in partjes en verwijder de zaadlijsten.

2. Snijd alle groenten in kleine stukjes.

3. Breng op smaak met limoensap, koriander en zout.

4. Meng de pijnboompitten en olijfolie erdoor.

5. Gril de tarbot vier minuten aan de velkant, drie minuten aan de andere kant op het BBQ-rooster.

6. Serveer de tarbot met de salsa picada.

Klassieke zeetong

Via Claudia Allemeersch

Nodig

- 4 zeetongen

- 100 g bloem

- 2 citroenen

- 50 g peterselie

- peper en zout

Bereidingswijze

1. Maak de zeetongen schoon, was ze zorgvuldig en dep ze droog.

2. Kruid de zeetongen met peper en zout en wentel ze in de bloem.

3. Laat de boter hazelnootbruin komen en bak de zeetong krokant: eerst aan de onderzijde (witte velkant).

4. Bak nu aan de andere zijde. Plaats ze op een schotel en hou de vis warm.

5. Voeg boter toe in een pan en warm deze op tot een lichtbruine kleur (= beurre noisette).

6. Meng er het citroensap en op het laatst de fijngehakte peterselie bij (= beurre meunière).

7. Schik de gebakken zeetong op het bord en nappeer met de beurre meunière. Serveer met aardappelen en citroen.

NIET TE MISSEN