© Archiefbeeld

© IMAGEGLOBE

© BELGA

© BELGA

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Universiteit Antwerpen daalt in top 500 beste universiteiten wereldwijd

De Amerikaanse universiteiten blijven de wereldranking van universiteiten aanvoeren, de zogenaamde 'Academic Ranking of World Universities' of ARWU. Maar ook twee Belgische universiteiten staan in de top-100: Gent op de 70ste plaats en de KU Leuven op de 96ste plaats. Beide doen het daarmee beter dan vorig jaar. Voor de universiteit Antwerpen is dit jaar een 363ste plaats weggelegd, daarmee doen ze het ietsje slechter dan het jaar voordien toen ze nog bij de 200 beste universiteiten ter wereld hoorden.

oom

De lijst die vrijdag gepubliceerd werd door de Chinese universiteit Jia Tong in Shanghai rangschikt de 500 beste universiteiten ter wereld. De hegemonie van de Amerikanen houdt stand: Harvard en Stanford blijven goed voor de eerste en tweede plaats, gevolgd door MIT en Berkeley die haasje over spelen tegenover vorig jaar. De Britse unief van Cambridge vervolledigt de top-vijf.

Ook China zet zijn opmars voort, met 44 instellingen in de top-500. Het land staat daarmee op de tweede plaats, na de VS (146) maar voor Duitsland (39).

Wereldtop

België doet het ook beter dan vorig jaar. Gent bezet nu globaal de 70ste plaats (85 in 2013), terwijl de KU Leuven in de top-100 komt (96). In sommige domeinen behoren de Vlaamse universiteiten zelfs tot de wereldtop: voor landbouwwetenschappen staat Gent op de 41ste plaats, terwijl de KU Leuven goed scoort in farmawetenschappen (39). De Universiteit Antwerpen doet het dan weer erg goed met haar medische, sociale en computergerelateerde opleidingen. Daarbij horen ze wereldwijd tot de top 200.

De rangschikking van Shanghai bestaat sinds 2003 en houdt rekening met een zestal criteria om de 17.000 onderzoeksinstellingen wereldwijd te klasseren. Zo wordt gekeken naar het aantal Nobelprijs-laureaten bij oud-leerlingen, de mate waarin onderzoekers worden geciteerd en het aantal publicaties in gerenommeerde bladen als 'Science' en 'Nature'. Maar de lijst krijgt ook veel kritiek, omdat de criteria zich vooral toespitsen op onderzoek en minder op overdracht van kennis. Daar zou Europa beter scoren.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio