© REUTERS

Staatspolitie neemt het over van lokale politie in Ferguson

De politie van de Amerikaanse staat Missouri zal voortaan de leiding nemen over de ordehandhaving in Ferguson in plaats van de lokale politie. Dat heeft de gouverneur van de staat aangekondigd. In de stad zijn er al vijf dagen zware rellen nadat een lokale politieagent een 18-jarige zwarte jongeman had doodgeschoten.

oom

'Nu lijkt het wel een oorlogszone en dat is onaanvaardbaar', zei gouverneur Jay Nixon. Door de staatspolitie in te zetten hoopt hij de spanningen in de stad te verminderen. Het gaat om agenten van de 'Highway Patrol', die voornamelijk in het verkeer ingezet worden, maar ook bij moorden en diefstal.

Er was kritiek gekomen op het optreden van de lokale politie tijdens de rellen. De agenten waren zwaarbewapend en gebruikten traangas en gooiden rookbommen om betogers uiteen te drijven. Ook werd journalisten verhinderd over de onlusten te berichten. President Barack Obama riep op tot kalmte en vroeg de ordediensten om terughoudendheid.

Vredevolle omslag in rellen Ferguson

Het protest in het Amerikaanse Ferguson heeft een vredevolle omslag gemaakt nu de politie de zaken anders aanpakt. Na vier dagen van gespannen rellen in de voorstad van St. Louis, liepen er gisteren politieagenten tussen de actievoerders. Een groot verschil met de dagen daarvoor, toen zwaarbewapende agenten er met SWAT-trucks de orde probeerden te handhaven.

Toen lag de verantwoordelijkheid van de operatie nog in handen van de lokale politie. Die is nu overgegaan naar de staatspolitie van St. Louis en de snelwegpatrouilles van Missouri. Zij lieten de speciale uitrusting voor rellen achterwege en vervingen de grote trucks door simpele politieauto's.

De sfeer sloeg meteen om en nu wandelen de agenten gewoon mee tussen de actievoerders. De leider van de operatie is Ron Johnson. Net als de meeste inwoners van Ferguson is hij zwart. Hij benadrukte meteen dat de aanpak zou veranderen. Geen traangas meer, geen ingrijpen van de politie.

De rellen in Ferguson begonnen toen een 18-jarige zwarte jongeman werd doodgeschoten. De agent die hem neerschoot was blank. De overwegend zwarte bevolking van de voorstad verweet het politiekorps racistisch te zijn. Toen ze op straat kwamen, reageerde de politie met traangas en rubberkogels. Een foute aanpak zo blijkt, want de rellen laaiden op.