© epa

© EPA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Rusland en Oekraïne bereiken akkoord over hulpkonvooi

Rusland en Oekraïne hebben een akkoord bereikt over het sturen van humanitaire hulp naar de stad Loehansk, zo heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko vrijdag gezegd. 'Dankzij de steun van de internationale gemeenschap hebben we een escalatie kunnen vermijden rond de humanitaire hulp uit Rusland', zei Porosjenko. Intussen blijft de situatie aan de grens gespannen, nadat een Russische militaire colonne de grens heeft overgestoken.

oom, jta

De spanning rond het Russisch humanitair konvooi voor de belegerde rebellenbolwerken Loehansk en Donetsk nam meteen toe. Ooggetuigen meldden dat Russische tanks niet ver van het konvooi opgesteld staan.

Volgens journalisten van de Britse kranten The Guardian en The Telegraph gaat het om 23 gepantserde transportvoertuigen voor soldaten, tankwagens en logistieke voertuigen met Russische militaire nummerplaten. Die zouden donderdagavond rond 22 uur lokale tijd de grens hebben overgestoken vanuit Izvarine. De Russische veiligheidsdienst FSB wees ook die berichten stellig van de hand. De Oekraïense autoriteiten gewaagden in het verleden regelmatig van Russische militaire colonnes in de Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk.

Journalisten van het agentschap AFP hebben vrijdagochtend dan weer aan Russische zijde een tiental gepantserde transportvoertuigen gezien, die de weg naar de Russische grenspost Donetsk (niet te verwarren met de Oekraïense stad Donetsk, red.) namen. Het zou kunnen gaan om pantservoertuigen die volgens ooggetuigen positie innamen vlakbij het Russische humanitaire konvooi.

'Nog steeds niet begonnen met controle Russisch humanitair konvooi'

Ondanks eerdere berichtgeving hebben Oekraïense grensbeambten het Russische humanitaire transport nog steeds niet kunnen controleren. De Oekraïense grenswachten en douaniers staan paraat, maar hebben nog geen documenten over de lading van het Rode Kruis gekregen. Er zou wel een akkoord zijn tussen Rusland, Oekraïne en het Internationaal Comité van het Rode Kruis.

Oekraïne wil het konvooi niet binnenlaten zonder een controle. De Oekraïense regering vreest immers dat de Russen op deze manier de pro-Russische separatisten wil bevoorraden. Een beschuldiging die door Moskou resoluut verworpen wordt. De spanning rond het humanitaire konvooi is in elk geval te snijden. Getuigen melden zoals gezegd dat Russisch pantservoertuigen niet ver van het humanitaire konvooi opgesteld staan.

Ongeveer 60 vertegenwoordigers zijn naar het verzamelpunt op Russisch grondgebied gestuurd. Zodra de formaliteiten in orde zijn gebracht, zal het konvooi onder leiding van het Rode Kruis naar de stad Loehansk gebracht worden. Daar wordt evenwel nog gevochten.

Een Oekraïense legerwoordvoerder had eerder gemeld dat de inspectie van de lading begonnen was. Dat bleek voorbarig. Paul Picard, hoofd van de observatiemissie van de OVSE in het gebied, zei dat nog 'geen enkele vrachtwagen aan de grenspost van Donetsk' is gearriveerd.

Meel, suiker en water

Enkele journalisten hadden het konvooi gezien nabij Kamensk-Sjachtinskij, waar de vrachtwagens sinds donderdagavond staan, op een dertigtal kilometer van de grenspost van Donetsk. Vergezeld door enkele vertegenwoordigers van het Russische ministerie van Noodsituaties, konden verschillende journalisten een tiental van die vrachtwagens openen. Ze zagen zakken meel, suiker en flessen water.

Aan de grenspost dienen medewerkers van het Rode Kruis de lading van de bijna 280 vrachtwagens overnemen, citeert het persagentschap Interfax een Oekraïense douanebeambte. 'Er is overeengekomen dat alle humanitaire ladingen, ook de Russische, op hun bestemming gebracht zullen worden enkel door het Internationale Comité van het Rode Kruis, dat belast is met alle logistieke aspecten voor de bewaring en verdeling van de hulp', klinkt het. 'Rusland draagt er alle verantwoordelijkheid voor dat de terroristen die enkele districten in de regio van Loehansk controleren, niet provoceren.'

Elf burgers gedood bij belegering Donetsk

Rond de Oost-Oekraïense stad Donetsk is ondertussen de strijd tussen het regeringsleger en de pro-Russische separatisten opnieuw in alle hevigheid losgebarsten. Donderdagnacht werd er zwaar geschoten in de districten Petrovski, in het westen, en Leninski, in het centrum. Hevige vuurgevechten troffen ook de zetel van het parket, dat door de rebellen wordt bezet, en een universiteit. De oorsprong van de schoten kon niet vastgesteld worden.

Een woordvoerder van het Oekraïense leger had nog aangekondigd dat drie plaatsen in het oosten opnieuw zijn veroverd op de rebellen. Het gaat om twee plaatsen op 47 kilometer ten noordoosten van Donetsk en een op 65 kilometer ten noordwesten van Loehansk.

In de laatste 24 uren kwamen bij de gevechten elf burgers om het leven.