Berchem krijgt 300 meter lange graffitimuur

Berchem krijgt 300 meter lange graffitimuur

Print

Een 300 meter grijze muur en enkele leegstaande huizen in de Uitbreidingstraat in Berchem worden onder handen genomen in het kader van een uniek graffitiproject. Verschillende stedelijke diensten en meer dan 120 internationale graffitikunstenaars slaan hiervoor de handen in elkaar.

De 300 meter lange muur in de Uitbreidingstraat, tussen de Pretoriastraat en de Vlijtstraat in Berchem, heeft sinds jaren te kampen met overlast: illegale graffititags, sluikstort, zwerfvuil en wildplassen. De graffititags werden al een aantal keer verwijderd, maar omdat de muur van de vroegere gasfabriek een troosteloze aanblik biedt, worden er steeds opnieuw tags aangebracht.

Verschillende organisaties en partners slaan nu de handen in elkaar om de illegale graffiti om te zetten in een uniek graffitiproject: Art at the Bikeway. De naam is een knipoog naar het vernieuwde fietspad langs de Singel. Alle graffiti-pieces zullen ook een link hebben met fietsen, koers, trappers, BMX-en, …

De graffiti wordt in een aantal fases aangebracht. Het hele project moet in het voorjaar van 2015 afgerond zijn. Ook enkele leegstaande huizen, die eigendom zijn van AG Vespa, de vastgoedmaatschappij van de stad Antwerpen, zijn mee in het project opgenomen.

Zomerfabriek

De voorbereidingen zijn intussen begonnen. Op de hele muur wordt een groene grondlaag gezet. De grootste bedrijvigheid zal er zijn tijdens de Meeting of Styles, van 22 tot 24 augustus, aan de Zomerfabriek. Tijdens dit event maken meer dan 120 nationale en internationale graffiti-artiesten, zoals Steve Locatelli en de Aerosol Kings, kunstwerken in de Minckelersstraat aan de Zomerfabriek. Een aantal artiesten zal ook aan de slag gaan op de muur in de Uitbreidingstraat.

Een deel van de muur wordt een legale graffitizone. Iedereen die dat wil mag er street art aanbrengen. Dit kadert in de visienota rond street art die de jeugddienst en haar partners uitwerkte. Wanneer deze legale zone precies opent, is nog niet bekend.

Nu in het nieuws