Het plichtbesef van Jan Peumans

Foto: GVA

Het plichtbesef van Jan Peumans

Print

Minister-president Bourgeois wordt stante pede uit vakantie geroepen door zijn partijgenoot, Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans. Het klinkt als een blamage voor de kersverse numero uno van Vlaanderen, maar de eigengereide Peumans vindt het gewoon zijn plicht als parlementsvoorzitter.

Hij doet er dan zijn partij geen cadeau mee, maar het parlement, ons democratisch orgaan bij uitstek, wel. Morgen, donderdag, mag Bourgeois samen met Annemie Turtelboom (Open Vld), Vlaams minister van Financiën, het komen uitleggen. Onderwerp van discussie: de uitgelekte nota met alle becijferde bezuinigingen die deze regering in het hoofd heeft. Iedereen moet inleveren, van de gezinnen over het onderwijs tot de culturele sector en de jeugdbewegingen. Een lijst van saneringen die in Vlaanderen een kleine schokgolf teweegbracht die dag na dag meer ampleur kreeg. Zelfs in deze stille vakantiemaand werd de druk te groot.

Men kan zich afvragen of Bourgeois het spel wel slim heeft gespeeld. Toen de nota uitlekte, bleek immers dat ze eigenlijk al was geschreven vooraleer de nieuwe regering zich aan de buitenwereld voorstelde. Maar Bourgeois hield ze in de schuif. Wat had hij gedacht? Dat deze nota nooit vroegtijdig het daglicht zou zien? En wat als dat toch gebeurt? Dan staan de ministers daar, broek op de enkels, niet goed wetend hoe te reageren. Lost in transition.

Veel meer dan stamelen ‘we zullen het uitleggen in september’ kwam er niet. Dat was voorspelbaar koren op de molen van de steeds maar aanwakkerende kritiek, zowel uit de politieke wereld als uit het middenveld. “De regering heeft het lef niet om het debat aan te gaan”, klonk het bij de oppositie. Ook regeringspartner CD&V voelde de bui hangen en zag haar imago van gezinspartij behoorlijk in elkaar schrompelen. Als én de Gezinsbond én het ACW én de Chiro in opstand komen, dan is dat reden tot serieuze zenuwachtigheid binnen deze partij.

Met deze nota hadden de ministers veel beter meteen uitgepakt. Dan hadden ze die ook met hand en tand kunnen verdedigen, ingebed in een politieke context. Nu kwamen enkel de koude cijfers aan en in het licht, en nog voor ze uit de startblokken is geschoten, kwam er voor deze regering elke dag een scheldnaam bij: factuurregering, wraakregering, hakbijlregering… noem maar op.

En zeggen dat volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever de saneringen door de Vlaamse regering nog maar ‘het aperitief’ zijn. Ober, het menu graag!

.

Nu in het nieuws