© Gil Plaquet

60 prominente boeddhistische leiders vergaderen in Mechelen

In enkele jaren tijd groeide Mechelen uit tot een belangrijke bakermat voor het theravadaboeddhisme in Europa. De tempel in Mechelen, de Wat Dhammapateep, telt ruim negentig vrijwilligers en tweeduizend geregistreerde leden. Van 22 tot 24 augustus herbergt de stad ook het internationaal boeddhistisch congres, de grootste boeddhistische bijeenkomst in België ooit.

De grootste concentratie Thaise boeddhisten in ons land bevindt zich in de provincie Antwerpen, mmeer bepaald in het gebied tussen Antwerpen, Mechelen, Lier en Herentals.

“Naast de gunstige centrale ligging is Mechelen ook als rustige, residentiele stad ideaal voor onze organisatie”, zegt Volgens Waldimar Van der Elst (kleine foto), voorzitter van Wat Dhammapateep. “De grootsheid van Antwerpen of Brussel is niet aan ons besteed. Mechelen heeft bovendien ook een uitstekend multicultureel karakter, waar veel verschillende culturen en godsdiensten samenvloeien.”

Ondertussen telt de Mechelse tempel bijna tweeduizend geregistreerde leden en daar komen er wekelijks nog bij. Daarom is de locatie ondertussen eigenlijk te klein geworden. “We zijn al aan ons tiende project toe op onze zoektocht naar een ruimere locatie in Groot-Mechelen”, zegt Van der Elst.

Nu in het nieuws