‘Europa, veroorloof ons de doodstraf’

De Servische kranten naar aanleiding van de moord Foto: EPA

‘Europa, veroorloof ons de doodstraf’

Print

De moord op de 15-jarige Tijana Juric heeft in Servië het debat over de doodstraf weer doen oplaaien. Juric zou op brutale wijze omgekomen zijn. De minister van Binnenlandse Zaken vindt het spijtig dat de doodstraf is afgeschaft.

De moord op het 15-jarig meisje houdt Servië al enkele dagen in zijn greep. De minister van Binnenlandse Zaken betreurt de afschaffing van de doodstraf en de kranten eisen de herinvoering ervan: ‘Europa, veroorloof ons de doodstraf’, titelde de krant Nase Novine vrijdag. Het Servische parlement schafte de doodstraf af in 2002, onder meer om te kunnen toetreden tot de Raad van Europa. Dat gebeurde ook een jaar later.

Petitie

Meer dan 100.000 burgers hadden binnen enkele uren een petitie voor herinvoering van de doodstraf ondertekend, volgens de krant Kurir. De 34-jarige dader is een ‘menselijk beest’, schrijft de krant Informer op haar frontpagina. ‘Dit is geen mens maar een ‘monster’.’

De vermoedelijke dader zou het meisje aangereden hebben, en in zijn auto hebben gegooid. Ergens verderop in een open veld zou hij haar hebben vermoord. Het is nog niet duidelijk of het meisje ook seksueel aangerand is. Na de moord zou hij het lichaam van Juric opnieuw in de auto hebben gegooid en haar ergens in een ondiepe put begraven hebben.

Nu in het nieuws