© GVA, Belga

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Broers en vriendinnetje niet langer kritiek na vliegtuigcrash

De drie tieners, twee broers en een vriendinnetje, die achterin zaten in het gecrashte privévliegtuig van industrieel Rik Glorieux (62), zijn niet langer in levensgevaar. Hun families reageren voorzichtig, maar het ziet ernaar uit dat hun toestand gunstig evolueert. “Het is een wonder dat ze nog leven, maar ze herinneren zich niets meer van de crash.”

Marc Klifman

Het was gisteren de hele dag bang afwachten voor de ouders en familieleden van Olivier Beirens (15), en broer Nicolas (13) uit Zele en hun vriendinnetje Enya Mondelaers (15) uit Berlare. De drie tieners liggen in twee verschillende ziekenhuizen in Parijs, waar artsen er alles aan deden om hun toestand stabiel te krijgen na de zware vliegtuigcrash boven het dorpje Saint-Jean-les-Deux- Jumeaux. Olivier liep vooral breuken op en Nicolas liep een hersentrauma op, maar volgens de laatste tests was er een positieve evolutie. Enya tenslotte liep mogelijk ook een hersenletsel op.

Slechte weersomstandigheden

De kinderen mochten woensdag voor het eerst meevliegen met de ervaren piloot Gabriël Heiremans (62), die hun ouders goed kent. Heiremans was de vaste privépiloot van de West-Vlaamse industrieel Rik Glorieux (62). De succesvolle zaakvoerder van kunststofproducent AG Plastics maakte geregeld gebruik van zijn zelf aangekocht privévliegtuig, de Socata TBM-700, om naar zijn buitenverblijf in de omgeving van Cannes te vliegen. Zowel Rik Glorieux als zijn piloot overleefden de crash niet. Hun nabestaanden kregen gisteren nog geen duidelijkheid over de precieze oorzaak van het ongeval. De Franse autoriteiten zijn nog bezig met hun onderzoek. De slechte weersomstandigheden kunnen een rol gespeeld hebben. Maar evenzeer wordt onderzocht of de piloot iets aan zijn hart kreeg.