Van Campenhout: ‘We moeten conflict niet importeren’

Foto: WAS

Van Campenhout: ‘We moeten conflict niet importeren’

Print

Dat uitspraken over het Palestijn-Israëlisch conflict gevoelig liggen, ondervindt ook Antwerps schepen Ludo Van Campenhout (N-VA). ‘Ik kies geen kant’, reageert hij op een interview dat volgende week in Joods Actueel verschijnt.

Antwerps schepen Ludo Van Campenhout staat 200% achter Israël, zo kondigt Joods Actueel het interview met de schepen aan. De woorden gingen niet onopgemerkt voorbij, aangezien in Antwerpen veel joden en moslims wonen.

In een reactie op Radio 1 wijst Van Campenhout erop dat die titel geen citaat is. Wel staat hij voor honderd procent achter het bestaansrecht van Israël en gelooft hij niet in Hamas als gesprekspartner.

‘In het artikel staat dat ik voor een tweestatenoplossing pleit’, verduidelijkt de N-VA’er. ‘Dat kan op lange termijn leiden tot een duurzaam, welvarend en vreedzaam Palestina.’

Van Campenhout vindt niet dat hij met zijn uitspraken olie op het vuur gooit. Hij noemt zichzelf een ‘vriend van de joodse gemeenschap, maar ook van de moslimgemeenschap’. ‘We moeten het conflict niet importeren. Ik zeg dat het Antwerps model waarbij keppeltjes en hoofddoeken samenspelen ook in Israël en Palestina moet kunnen. Iedereen wil vrede in Gaza. Dan begrijp ik sommige haatreacties tegenover Israël op Facebook niet.’

Nu in het nieuws