© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

1 / 12
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Cancellara pakt zege in Antwerps na-Tourcriterium

Fabian Cancellara (Trek) heeft woensdagavond het Antwerps na-Tourcriterium achter de derny gewonnen. De Zwitserse winnaar van de Ronde van Vlaanderen vloerde Sep Vanmarcke en Belgisch kampioen Jens Debusschere. (lees het verslag onder de foto's)

dmm

Wielrennen op Sportwereld.be

Het dernycriterium begon met vertraging omdat een aantal van de deelnemende renners in de file stonden richting Antwerpen. Op de glibberige kasseisteentjes was het als op eieren rijden. Dat belette Jürgen Roelandts, Michael Van Staeyen, Gijs Van Hoecke en de Nederlander Boy van Poppel niet om op het einde van de openingsreeks in de aanval te trekken.

Roelandts liet het niet tot een sprint komen en won afgescheiden voor Michael Van Staeyen en Boy van Poppel. Tijdens de tweede dernyreeks zorgde Iljo Keisse met Nick Nuyens, Sven Nys en de Fransman Tony Gallopin voor de afscheiding. Nuyens demarreerde op 2 ronden van het einde en won op een leeglopende tube afgescheiden voor Gallopin en Keisse. Ook Fabian Cancellara reed lek en moest daarom genoegen nemen met de achtste plaats.

De finale werd ingezet met negen renners aan de leiding met elk 13 punten. Nys plaatste op zes ronden van het einde een verschroeiende demarrage waardoor het peloton in twee stukken brak. Vanmarcke, Debusschere, Cancellara, van Poppel en Alessandro Petacchi trokken onmiddellijk in de tegenaanval. Vanmarcke nam op twee ronden van het einde de leiding en enkel Cancellara was bij machte om de kloof te dichten. Laatstgenoemde haalde het in de daaropvolgende sprint.

De Zwitser Fabian Cancellara kwam woensdag pas overgevlogen uit Chicago en reed 's namiddags al het dernycriterium van Antwerpen. 'Spartacus' won ook meteen.

'Ik nam het juiste en nodige risico op het gepaste moment', lachte Cancellara. 'Het was wel geen sinecure met de regen op deze kasseisteentjes. Het was heel gevaarlijk. Gelukkig kon ik vertrouwen op mijn dernyrijder Walter Huybrechts die me perfect loodste in de bochten. En ik had natuurlijk ook de steun van mijn teamgenoot Boy van Poppel die heel wat werk opknapte. Toen Sven Nys en Sep Vanmarcke aan de haal gingen dichtte hij immers de kloof.'

'Gelukkig hield het op het einde van het criterium wat op met regenen. Ondanks alles was er hier nog een pak volk aanwezig om ons aan het werk te zien. Ik ben natuurlijk altijd blij als ik kan winnen. Waarom dan vandaag niet? Nu wacht voor mij het podium en daarna ga ik een verkwikkende douche nemen. Ik ben immers al 24 uur onderweg om vanuit Amerika, waar ik een beurs bijwoonde van sponsor Trek, naar België te reizen. Zo'n reis kruipt toch wat in de kleren. Ik rijd donderdag in Kortrijk en dan volgt vanaf maandag de Eneco Tour. Ik kijk daar zeker naar uit.'

Meer sportnieuws