© REUTERS

Nederland breekt missie in Oekraïne af: ‘Te gevaarlijk’

Het zoeken door een Nederlandse missie naar menselijke resten en bezittingen van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 wordt voorlopig gestaakt. Aanleiding is de verslechterende veiligheidssituatie in het gebied, waar er nog steeds gevechten zijn tussen het Oekraïense leger en separatisten.

Volgens de Nederlandse premier Mark Rutte is het niet zinvol, en is het te risicovol voor de experts uit het repatriëringsteam om de missie nu voort te zetten. Rutte liet weten dat hij ‘onze mensen niet aan onnodige risico’s wil blootstellen’.

Zodra het mogelijk is, zullen de deskundigen teruggaan. ‘De ambitie is terugkeren op de crashsite’, aldus Rutte. ‘We stoppen nu, maar we stoppen niet.’ De nabestaanden van de slachtoffers zijn geïnformeerd over het besluit, aldus Rutte.

‘Goede en zeer slechte dagen’

Een klein team blijft in de regio achter. De lokale bevolking houdt zo de mogelijkheid om stoffelijke resten en persoonlijke spullen die worden gevonden over te dragen. Donderdag vertrekt vanuit Charkov een vliegtuig met persoonlijke bezittingen van slachtoffers vanuit Charkov naar Nederland.

Volgens Rutte heeft het repatriëringsteam ‘goede dagen’ gehad, afgewisseld met ‘zeer slechte dagen’, waarop de toegang tot de rampplek zeer beperkt was. Hij zei dat het erop lijkt dat in de eerste dagen na de ramp meer lichamen zijn geborgen dan aanvankelijk gedacht. Over twee of drie weken hoopt hij dat duidelijk is hoeveel lichamen van slachtoffers inmiddels zijn geborgen. Volgens de openbare omroep NOS zijn de fractieleiders in het parlement op de hoogte gebracht.