De Russische president Vladimir Poetin.

De Russische president Vladimir Poetin. © REUTERS

Poetin countert met eigen sancties

De Russische president Vladimir Poetin slaat terug naar de Westerse landen die economische sancties troffen tegen Rusland in het licht van de crisis in Oekraïne. Hij kondigt eigen sancties aan tegen grondstoffen en landbouwproducten uit de betrokken landen. Poetin heeft het decreet daarvoor woensdag ondertekend.

Jan Temmerman

Het document ‘over het treffen van bepaalde speciale economische maatregelen om de veiligheid van de Russische federatie te verzekeren’ beperkt of verbiedt gedurende een jaar de import van bepaalde grondstoffen, voedings- en landbouwproducten uit de landen die sancties hebben afgekondigd tegen Russische personen en bedrijven.

De Westerse sancties kwamen er na het neerschieten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne en de Russische inmenging in het Oekraïense conflict. Poetin had dinsdag zijn regering al opgeroepen om te brainstormen over een eventuele reactie op de sancties uit Amerikaanse en Europese hoek.

Vorige week stelden de Russen al sancties in tegen de invoer van Poolse groenten en fruit. Die maatregel werd al gezien in het licht van een economische tegenreactie op de Westerse sancties tegen Rusland.

Rusland slaat terug: jaar lang geen voedingsproducten uit EU en VS

© PN

De Russische premier Medvedev kondigt een 'totaal verbod' aan op de meeste voedingsproducten uit landen die sancties hebben getroffen tegen Rusland. Het gaat om runds- en varkensvlees, gevogelte, melk, kaas, fruit en groenten uit de Verenigde Staten, de EU, Australië, Canada en Noorwegen. Alcohol en babyvoeding uit de 'verboden landen' mogen wel nog ingevoerd worden.

Er worden ook nog enkele andere maatregelen genomen. Zo kunnen Oekraïense luchtvaartmaatschappijen hun transitvluchten naar andere landen voortaan niet meer via Rusland laten plaatsvinden. Daarnaast wordt ook gedreigd met een vliegverbod boven Siberië. Op die manier wordt de kortste route tussen Europa en de landen aan de Stille Oceaan geblokkeerd. Maar concrete stappen in die zin werden voorlopig nog niet genomen. 'Er wordt gewerkt aan die maatregelen', zo meldt het Russische persbureau Tass. Het sluiten van het luchtruim voor dergelijke verbindingen zou in elk geval een 'ernstige maatregel' zijn, meent Medvedev. De luchtvaartmaatschappijen zullen erdoor geconfronteerd worden met een enorme meerkost aan brandstof. Rusland ziet dat als een mogelijke gepaste reactie tegen de westerse maatregelen die de Russische luchtvaartmaatschappij Dobrolet hebben getroffen. De Russische regering is wel bereid om het invoerverbod weer op te heffen wanneer de situatie verandert en de partners voor een 'constructieve benadering' kiezen, zo deelt Medvedev nog mee.

Belgische landbouwers hard getroffen, maar toch optimistisch

De Belgische groente-, vlees-, en fruitsector zal dus ook getroffen worden. Dat betekent een zware klap voor de sectoren. Peren zijn de absolute kampioen: zowat de helft van de Belgische peren gaat naar Rusland, goed voor een bedrag tussen de 100 en de 120 miljoen euro.

Daarna volgt varkensvlees, met een rechtstreekse uitvoer naar Rusland van zo’n 30.000 ton, goed voor bijna 50 miljoen euro. Rusland is buiten de EU de belangrijkste afzetmarkt voor Belgisch varkensvlees. Rusland sloot in januari van dit jaar echter wel al de grenzen voor Europees varkensvlees na enkele gevallen van Afrikaanse varkenspest in Litouwen en Polen. Appelen bezetten de derde plaats, met zo’n 43 miljoen euro aan rechtstreekse export naar Rusland. Andere belangrijke producten zijn tomaten (22 miljoen euro), zuivel (voornamelijk melkpoeder en kaas voor zo’n 10 miljoen euro) en paprika (6 miljoen euro).

Algemeen secretaris Philippe Appeltans van VBT reageert niet pessimistisch op het invoerverbod. 'Sowieso is er in augustus en september quasi geen export richting Rusland. We hopen dan ook dat er snel een oplossing komt voor het conflict in Oost-Oekraïne, zodat het spierballengerol niet meer nodig is.Andere opportuniteitenBovendien zijn er andere opportuniteiten voor de Belgische exportproducten. De oogst in verschillende Europese landen valt dit jaar immers tegen. 'Turkije heeft zelfs 25 procent minder', zegt Appeltans, die opmerkt dat de oogst in België wél iets hoger lag. 'We kunnen dus focussen op nieuwe markten.' Op de prijsvorming zal het Russische invoerverbod volgens Appeltans geen effect hebben. De telers putten ook hoop uit wat in Polen is gebeurd na het Russisch invoerverbod op sommige soorten groenten en fruit dat vorige week van kracht werd. 'Ik sprak met een Poolse collega over die situatie. Sinds het Russische invoerverbod is de binnenlandse vraag er vier keer groter geworden. Hij is helemaal uitverkocht', zegt Appeltans.

MEER OVER Oekraïne