© Bert De Deken

Zwemverbod in Mols vakantiepark door besmet water

In de zwemvijver van het Oostappen Vakantiepark

Zilverstrand in Mol geldt tot nader order een zwem- en recreatieverbod.

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft maandag bij een visuele

controle immers een “verdachte drijflaag” aangetroffen, zo meldt de

gemeente Mol woensdag.

Mogelijk gaat het om een geval van blauwalg, wat irritaties en maag- en darmklachten kan veroorzaken. Het verbod geldt zeker tot een analyse van een waterstaal uitsluitsel heeft gebracht.

Het zwemwater van de recreatiedomeinen in Vlaanderen wordt dagelijks aan een controle onderworpen. In vakantiepark Zilverstrand trof een controleur maandag een laagje op het water aan dat op de aanwezigheid van blauwalg kan wijzen. Blauwalgen of cyanobacteriën zijn bacteriën die aan het wateroppervlak drijven en er bij warm weer een blauwgroene of soms roodbruine olieachtige filter op kunnen vormen. Wanneer die laag dikker wordt omdat de algen dichter op elkaar gaan drijven, sterven de algen af en komen er stoffen vrij die klachten kunnen veroorzaken.

Zwemmers die in contact komen met de afgestorven algen, kunnen vooral last krijgen van huidirritaties. Wanneer het water ook ingeslikt wordt, kunnen er bijkomende problemen ontstaan zoals diarree en braken, irritatie van de ogen en oren, hoofdpijn, luchtwegklachten en

allergische reacties. De symptomen duiken binnen de twaalf uur op en verdwijnen normaal gezien vanzelf na enkele dagen. Wie er toch langer last van heeft of echt ernstige klachten, raadpleegt volgens het Molse gemeentebestuur best een huisarts.