© EPA

© EPA

1 / 2
thumbnail:
thumbnail:

Van Genechten wint vierde etappe in Ronde van Polen

Jonas Van Genechten (Lotto-Belisol) heeft woensdag de vierde etappe van de Ronde van Polen (WorldTour) na een massaspurt op zijn naam geschreven. Onze 27-jarige landgenoot haalde het voor de Italiaan Jacopo Guarnieri (Astana) en de Sloveen Luka Mezgec (Giant-Shimano). Voor Van Genechten is het de eerste WorldTour-zege uit zijn carrière. Nikolas Maes (Omega Pharma-Quick.Step) werd negende.

Wielrennen op Sportwereld.be

Het peloton kreeg woensdag de langste etappe in de Ronde van Polen voorgeschoteld, 236 kilometer van Tarnow Gemini Park naar Katowice. Door de late finish van dinsdag, de verre transfers naar het hotel (2 à 3 uur) en de vroege start woensdagmorgen leidde dat tot frustraties in het peloton. Onder meer Maxime Monfort uitte zijn ongenoegen via Twitter. Hij werd bijgetreden door Sacha Modolo en nog enkele andere renners.

Desalniettemin trok het peloton zich woensdag toch op gang. Vijf renners kozen voor een vroege vlucht, onder wie onze landgenoot Boris Vallée. Samen met Alexander Rybakov, Jérome Cousin, Branislau Samoilau en Andrey Solomennikov trok hij in de aanval. Nikolas Maes en Anthony Roux gingen in de tegenaanval, maar zonder succes. Het peloton gaf het vijftal geen vrijgeleide en iets voor halfweg koers werden ze, ietwat onverwacht, weer bijgehaald.

Meteen daarna roken drie andere renners hun kans. Matthias Krizek, Mateusz Taciak en Josh Edmondson sprokkelden een maximale voorsprong van ruim drie minuten bij elkaar. In het peloton sloegen de ploeg van leider Petr Vakoc, Omega Pharma-Quick.Step, en de sprintersploegen de handen in elkaar en hielden ze de voorsprong onder controle. Een tegenaanval werd nog opgezet door Jérome Cousin en Przemyslaw Kasperkiewicz. Zij slaagden erin om de aansluiting met het trio te maken.

Maar net zoals dinsdag stevende het peloton af op een massasprint. De laatste vluchter werd op 8,5 kilometer van de finish gegrepen. Daarna regende het nog enkele aanvallen, van Paterski, Felline, Mederel en Ludvigsson, maar op drie kilometer van de streep in Katowice kwam alles weer samen.

Thor Hushovd, aan zijn laatste wedstrijden toe in het peloton, wou de sprint niet afwachten en trok er in een alles-of-nietspoging vandoor. Op 800 meter van de finish werd hij echter ingerekend.

Net zoals de voorbije dagen kenmerkte de slotfase zich door weinig organisatie. Belkin, dat dinsdag won met Theo Bos, kwam te vroeg voorop en het was uiteindelijk onze landgenoot Van Genechten die, van heel ver, nog het gaatje wist te vinden. Zonder ook maar even uit het zadel te komen, won hij de sprint voor Guarnieri en Mezgec.

Voor Van Genechten is het zijn eerst WorldTour-zege. Vorig jaar boekte hij zijn eerste profzege in de GP Cerami (1.1.) in Italië. Eerder dit jaar won hij in juni Gullegem Koerse, voor Gianni Meersman en Benjamin Verraes.

In de stand blijft de leidersplaats in handen van Vakoc (Omega Pharma-Quick.Step). De tweede plaats is voor de Oostenrijker Matthias Krizek (Cannondale), op 0:26. De Wit-Rus Yauheni Hutarovich (AG2R), op 0:27, volgt op de derde plaats. Van Genechten, ook op 0:27, is zesde.

Donderdag staat de vijfde etappe op het programma, een rit over 190 kilometer tussen Zakopane en het Slovaakse Strbskie Pleso.

de 236.0km in 5u43:29 (gem. 41.22471km/u)

2. Jacopo Guarnieri (Ita/AST) op 0:00

3. Luka Mezgec (Sln/GIA) 0:00

4. Sacha Modolo (Ita/LAM) 0:00

5. Yauheni Hutarovich (WRu/ALM) 0:00

6. Davide Appollonio (Ita/ALM) 0:00

7. Raymond Kreder (Ned/GRS) 0:00

8. Nikias Arndt (Dui/GIA) 0:00

10. Steele Von Hoff (Aus/GRS) 0:00

Jonas Van Genechten: ‘Kans gegrepen’

© BELGA

Jonas Van Genechten heeft zijn tweede profzege beet. Vorig jaar nog de GP Cerami, nu een stapje hoger en een etappe in een WorldTour-koers. ‘Al van bij het begin van het seizoen verkeer ik in een goede vorm. Hier lag een kans voor mij om te grijpen en het is gelukt. Ik ben heel blij met deze zege’

Meer sportnieuws