© Stefaan Van Hul

Chemiereus Lanxess herstructureert, (nog) geen gevolgen verwacht voor Antwerpse haven

De Duitse chemiegroep Lanxess is wereldwijd gestart met een herstructurering. Dat is woensdag in het thuisland aangekondigd. Er zullen wereldwijd arbeidsplaatsen geschrapt worden, maar daarover werden voorlopig niet meer details vrijgegeven. In België heeft men voorlopig geen signalen over banenverlies ontvangen, al wordt in Zwijndrecht op dit moment wel nog een herstructurering afgerond met een verlies van 57 voltijdse banen.

De reorganisatie om de concurrentiekracht te verbeteren verloopt in drie fases, waarbij onder meer het aantal wereldwijde bedrijfstakken vanaf 1 januari 2015 van veertien wordt teruggebracht tot tien. In samenspraak met de werknemersvertegenwoordigers worden momenteel geen getallen gegeven over het aantal mogelijk bedreigde jobs. Op 6 november volgt meer uitleg, luidt het.

In België is men voorlopig niet ongerust over de herstructurering. “Men is met allerlei oefeningen bezig, maar voorlopig blijft hier alles bij het oude”, zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove.

Ook bij vakbond ACLVB ziet men niet meteen gevolgen. Men wijst wel op een herstructurering die momenteel wordt afgerond in Zwijndrecht, waarbij 57 arbeidsplaatsen verdwijnen, mogelijk door afvloeiing via het SWT-stelsel (het vroegere brugpensioen) of via een extra ontslagpremie.

De groep Lanxess boekte in het tweede kwartaal een omzet van 2 miljard euro, 5,7 procent minder dan een jaar eerder. De groep zag een “sterke vraag naar agrochemicaliën, positieve impulsen uit de bouwsector, maar ook een aanhoudend moeilijke concurrentiesituatie bij de synthetische rubbers en negatieve wisselkoerseffecten”. De ebitda (winst voor interest, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) voor buitengewone baten en lasten steeg in het tweede kwartaal met een vijfde, tot 239 miljoen euro.

(belga)

MEER OVER Haven Antwerpen