© GVA

Foto van Antwerpse oorlogsheld Louis Maulus gezocht

Het Waalse stadje Wezet (Visé) is op zoek naar een foto van Antwerpenaar Lodewijk ‘Louis’ Maulus. Hij sneuvelde op 4 augustus 1914 en was een van de eerste twee Belgische voetsoldaten die het leven lieten in de strijd met de Duitsers. Hij werd naast zijn wapenbroeder Prosper Van Gastel begraven en kreeg een monument. Heemkundige Marc Poelmans uit Wezet wil nu de kers op de taart zetten met een foto van Louis Maulus.

DEVA

“Ik heb pas enkele weken geleden via familieleden een foto kunnen vinden van Prosper Van Gastel”, zegt Poelmans. “Ik zoek evenwel al tien jaar naar een foto van Lodewijk ‘Louis’ Maulus. Ze hebben Wezet ook met hand en tand verdedigd. Daarom is het maar passend dat de mensen hier hun held te zien krijgen.”

Buiten de flarden informatie op zijn militair dossier is er maar weinig bekend over Lodewijk Maulus, die als Louis bekend stond. Hij werd op 7 maart 1891 geboren in Antwerpen en werkte als gastechnicus. Buiten dochtertje Philomena Josephiné, die in 1919 overleed, kreeg Louis geen andere kinderen met zijn vrouw Maria-Clara Pauwels.

Maulus woonde in de Bredastraat 122 in Antwerpen-Noord. Tegenwoordig is op dat adres een bedrijvencentrum te zien. Het gebouw waar hij woonde was in 1966 al zeker een eerste keer afgebroken. Dat blijkt uit gegevens van het Felixarchief.

Zijn weduwe bleef er niet wonen. Maria-Clara trok naar de Gorterstraat 26 bij de Antwerpse kaaien, waar ze op 15 juni 1923 een aanvraag liet doen om een muur te laten uitbreken.

Heeft u een foto van Lodewijk ‘Louis’ Maulus of weet u waar die te vinden zou kunnen zijn? Neem dan contact op met onze redactie.

Meest gelezen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio