© AP

Kapitein Costa Concordia geeft cursus paniekbeheersing

Francesco Schettino, de kapitein van het gezonken cruiseschip Costa Concordia, heeft een manier gevonden om weer aan de bak te komen. Hij geeft zowaar les over paniekbeheersing.

sdv

‘Ik ben uitgenodigd als deskundige en ik heb de studenten laten zien wat je moet doen als er paniek uitbreekt’, zei Schettino aan het Italiaanse persbureau ANSA nadat hij een college had gegeven aan studenten criminologie aan de Romeinse universiteit La Sapienza, de grootste universiteit van Europa.

Schettino gaf de studenten een reconstructie van de gebeurtenissen aan boord. En vertelde anekdotes over zijn ervaringen als kapitein van een schip met bemanningsleden van diverse nationaliteiten.

De ex-kapitein ontving zelfs een getuigschrift van de universiteit, wat de instelling op heel wat kritiek kwam te staan.

Schettino werd uitgespuwd door Italië, toen uit telefoongesprekken bleek dat hij op 13 januari 2012 als kapitein had geprobeerd om de zinkende Costa Concordia te verlaten terwijl er nog honderden passagiers en personeelsleden aan boord waren. Later bleek dan nog dat hij zelf het ongeval veroorzaakt had omdat hij dicht bij de kust wilde varen om indruk te maken op een vrouw.