© AFP

© AFP

© AFP

© EPA

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Rosetta slaagt in historische ontmoeting met komeet

De Europese ruimtesonde Rosetta heeft woensdag om 11.29 uur (Belgische tijd) na een meer dan tien jaar durende reis door het heelal de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko bereikt. Vluchtleider Andrea Accomazzo van het Europese Ruimtevaartbureau ESA deelde mee dat de sonde zich succesvol in een baan rond de in 1969 ontdekte komeet wist te brengen.

sdv

Tegen oktober moet een geschikte landingsplaats op het hemellichaam worden gevonden voor de dochtersonde Philae, die nauwelijks een kubieke meter groot is. In november is de meest hachelijke onderneming gepland: dan moet voor het eerst een landing op een komeet plaatsvinden.

Bedoeling van de missie is om informatie te vergaren over het gedrag en de samenstelling van het hemellichaam, wat meer moet leren over het ontstaan van ons zonnestelsel.

De Rosetta van het Europees Ruimtevaartbureau ESA vertrok op 2 maart 2004 met een Ariane-raket en legde al meer dan 6,4 miljard km af.

Aan boord van Rosetta bevindt zich ook Belgisch instrumentarium en Belgische knowhow. De wetenschappers van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) zijn vooral geïnteresseerd in de komeetatmosfeer. Aan industriële zijde zijn de Belgische bedrijven Thales Alenia Space Belgium, Amos, Nexans Harnesses, Logica, Spacebel en Rhea bij Rosetta betrokken.