© Shutterstock

Kan je niet slapen? Misschien ligt het aan je werk

Heb je ’s avonds moeite om in slaap te vallen, dan is jouw kantoorruimte misschien wel de grote schuldige. Uit onderzoek blijkt dat een werkomgeving zonder ramen je interne klok in de war kan sturen, met slaapproblemen tot gevolg.

vwh

Wetenschappers aan de universiteiten van Illinois, Chicago en Taiwan hebben het slaapgedrag van 49 bedienden grondig bestudeerd. Meer dan de helft van hen werkte in een kantoor zonder ramen, de rest kon tijdens de werkdag genieten van natuurlijke lichtinval. Elk individu werd bevraagd over zijn of haar slaappatroon, sportgedrag en levensstijl. Sommige deelnemers kregen een high-tech horloge dat hun blootstelling aan natuurlijk licht, hun slaap en hun fysieke inspanningen mat.

De onderzoeksresultaten, verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Sleep Medicine, tonen aan dat de mensen die in een kantoorruimte met daglicht gemiddeld 46 minuten langer slapen dan hun collega’s die in een ruimte zonder ramen werken. Zij hebben ook een betere levenskwaliteit en zijn ook meer gemotiveerd om te sporten.

Volgens de vorsers is een goed vormgegeven kantoor waarbij veel aandacht is besteed aan natuurlijke lichtinval van cruciaal belang voor een goede nachtrust.’“Wij suggereren dat de architecten meer aandacht moet vestigen op het binnenkomen van daglicht al ze een kantoor ontwerpen. Dat met het oog op een goede gezondheid en het welzijn van werknemers’, zegt een van de onderzoekers Ivy Cheung, verbonden aan de afdeling Neurologie van de Northwestern University in Chicago.

MEER OVER Fit & Gezond