© AP

Groep van 54 vrouwen en kinderen al jaar gegijzeld in Syrië

Syrische gewapende groeperingen houden al een jaar 54 vrouwen en kinderen gegijzeld. Bedoeling is hen te gebruiken als pasmunt voor rebellen die worden vastgehouden in gevangenissen van het regime van president Bashar al-Assad, maar Human Rights Watch (HRW) wees er woensdag op dat burgers vasthouden mogelijk gelijkgesteld wordt met een oorlogsmisdaad.

sdv

De groep van 54, onder wie 34 kinderen, werd een jaar geleden opgepakt in de Syrische kuststad Lattakia bij een offensief van de rebellen. Sarah Leah Whitson, directrice van HRW voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, hekelde woensdag dat het leven van burgers 'niet het voorwerp mag zijn van gesjacher tussen oorlogvoerende partijen'. De mensenrechtenorganisatie wil dat de vrouwen en kinderen onmiddellijk vrijkomen.

In mei werden al eens 40 gijzelaars vrijgelaten, dankzij een onuitgegeven akkoord tussen de rebellen en de regering over de evacuatie van Syrische rebellen uit de oude stad van Homs, die al twee jaar genadeloos werd belegerd door het regime van Assad.

De opstand tegen het regime van Assad begon in maart 2011, maar is intussen uitgegroeid tot een complex en verwoestend conflict. Er vielen al meer dan 170.000 doden, en de helft van de Syrische bevolking is haar huis ontvlucht.