© BELGA

WWF: ‘België controleert te weinig op illegale houthandel’

België heeft sterke regels en strenge sancties tegen illegale houthandel, maar voert te weinig controles uit om te kunnen vermijden dat de wet dode letter blijft. Dat besluit natuurorganisatie WWF uit een analyse van de Europese aanpak. Ook het openbaar aankoopbeleid van Vlaanderen, Wallonië en de federale overheid scoort ondermaats.

sdv

'België is met de haven van Antwerpen een belangrijke invoerhaven voor hout', onderstreept WWF. 'Positief is dat de strafmaat voor overtredingen in België hoog is en er criminele sancties mogelijk zijn. Wat nu van belang is, is ervoor te zorgen dat er voldoende controles gebeuren.'

Want daar wringt het schoentje, aldus de natuurorganisatie. De FOD Volksgezondheid is bevoegd voor de controles, die gebeuren in samenwerking met de milieu-inspectiedienst en de douane. Volgens WWF is de capaciteit echter te beperkt en gebeurden er tot vandaag slechts twee officiële controles. De nieuwe federale regering moet voor extra mensen en middelen zorgen, luidt het.

Niettemin doet België het op Europees vlak niet zo slecht. Het hoort bij de elf landen die in toepassing van de Europese houtverordening een voldoende sterke nationale wetgeving hebben aangenomen, net als onder meer Denemarken, Finland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Positief puntje is ook dat het marktaandeel van duurzaam geëxploiteerd hout in België 'sterk is toegenomen', tot 15 procent FSC-gelabeld hout in 2012.

De overheden moeten echter nog een stevig tandje bijsteken. Vlaanderen zette eind vorig jaar 'een grote stap achteruit' door de samenwerkingsovereenkomst te stoppen waarbij de lokale besturen aangemoedigd werden duurzaam geëxploiteerd hout te vragen, al stelde het zichzelf wel als doel tegen 2014 zelf volledig duurzaam te gaan.

Op federaal vlak ontbreken dan weer gegevens om het aankoopbeleid op te volgen, terwijl Wallonië enkel een beleid heeft voor de aankoop van papier, niet voor hout.