© Dirk Kerstens

Gentse haven verwacht recordaantal cruiseschepen voor binnenvaart

Het 198 meter lange zeecruiseschip “Seabourn Quest” zal donderdag voor het eerst de haven van Gent bezoeken. Dat meldt het Gentse havenbedrijf, dat voor 2014 ook een recordaantal binnenvaartcruiseschepen verwacht.

De “Seabourn Quest” is 198 meter lang, 25,6 meter breed en heeft een diepgang van 6,7 meter. Het schip, dat onder de vlag van de Bahama’s vaart, wordt rond 09.00 uur verwacht aan de Rigakaai in de Gentse haven. Het komt van Amsterdam en zal donderdagavond koers zetten naar Dover. Er zijn 456 passagiers en 342 bemanningsleden aan boord.

“Het is de eerste keer dat het passagiersschip een bezoek brengt aan de haven van Gent, maar we ontvangen wel meer zeecruiseschepen”, zegt het Gentse havenbedrijf. “In mei 2014 mocht de haven nog het expeditieschip ‘National Geographic Explorer’ verwelkomen, in oktober 2013 kwam de ‘Marco Polo’ op bezoek, in mei 2012 meerde de ‘Bremen’ af aan de Rigakaai en in december 2011 en juni 2010 was het passagiersschip ‘Saga Pearl II’ te bewonderen.”

De Gentse haven ontvangt vooral binnenvaartcruises. “Het seizoen is zowat halfweg en in totaal zullen ongeveer 300 binnenvaartcruiseschepen de Gentse haven bezocht hebben. Een record”, meldt het havenbedrijf.

(belga)

MEER OVER Haven Antwerpen