© BFM

IJzerlaan en Slachthuislaan week dicht voor plaatsen nieuwe spoorbrug

Over de IJzerlaan in Antwerpen wordt in de loop van volgende week een nieuwe spoorbrug geplaatst, zo meldt spoornetbeheerder Infrabel. Het gaat om een gevaarte van 55 meter lang en 350 ton zwaar dat met millimeterwerk precies tussen twee andere spoorbruggen moet worden geplaatst.

Het treinverkeer zal volgens Infrabel geen hinder ondervinden, de IJzerlaan zelf zal net als de aansluitende Slachthuislaan echter uit veiligheidsoverwegingen wel van maandagochtend 6 uur tot vrijdagavond 22 uur worden afgesloten voor alle verkeer.

1,5 miljoen euro

De nieuwe brug over de IJzerlaan kost 1,5 miljoen euro en is het sluitstuk van een project waarbij zes oude spoorbruggen in de regio Antwerpen-Oost gemoderniseerd worden.

Dat project kadert in een Vlaams plan dat het goederentransport via water en spoor wil stimuleren om minder files en een beter leefmilieu te krijgen. In dat opzicht worden ook de bruggen over het Albertkanaal verhoogd om er grotere schepen onder te laten varen.

Weinig plaats

De plaatsing van de nieuwe boogbrug is volgens Infrabel verre van eenvoudig. De brug wordt immers geplaatst in dichtbewoond gebied en aan een belangrijke toegangsweg tot Antwerpen, wat maakt dat er weinig plaats is voor de benodigde kranen. Bovendien moet de kolos tussen twee andere spoorbruggen in komen, die tijdens de werken in dienst moeten blijven.

Eens de brug geplaatst is, zal ze nog niet meteen in dienst kunnen worden genomen. In september zullen de spoorbogen aangebracht worden, daarna moet de brug nog uitgerust worden met sporen, bovenleidingen en seininrichting. De indienststelling volgt allicht in de lente van volgend jaar.

Vijf andere bruggen, drie boven het Albertkanaal en twee boven de IJzerlaan, werden eerder al vernieuwd.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio