Archiefbeeld van de gevolgen van gevechten tussen het leger en de rebellen in de stad Slavjansk, in de regio Donetsk

Archiefbeeld van de gevolgen van gevechten tussen het leger en de rebellen in de stad Slavjansk, in de regio Donetsk© AFP

update van de situatie in Oost-Oekraïne op 05/08/2014

update van de situatie in Oost-Oekraïne op 05/08/2014© Reuters

1 / 2
thumbnail: Archiefbeeld van de gevolgen van gevechten tussen het leger en de rebellen in de stad Slavjansk, in de regio Donetsk
thumbnail: update van de situatie in Oost-Oekraïne op 05/08/2014

Eerste luchtaanval van Oekraïens leger op Donetsk

Het Oekraïense leger heeft in de nacht van dinsdag op woensdag voor de eerste keer een luchtaanval uitgevoerd op de stad Donetsk, in handen van pro-Russische separatisten. Er vielen volgens de burgemeester geen burgerslachtoffers.

evg

‘In de wijk Kalininski heeft een luchtaanval een put van anderhalve meter diep met een diameter van vier meter op de weg achtergelaten’, vertelde de burgemeester van Donetsk. ‘Een gasleiding werd beschadigd door granaatscherven. Ontmijners proberen ter plaatse een obus te deactiveren die niet ontploft is.

De aanval maakte geen burgerslachtoffers, benadrukt de burgemeester. De voorbije 24 uur heeft artillerievuur in andere wijken van de stad wel aan drie burgers het leven gekost.

Het was voor het eerst dat de regeringsgetrouwe troepen een luchtaanval uitvoerden op een wijk vlakbij het centrum van Donetsk. In mei had de luchtmacht wel al een aanval uitgevoerd op de minder centraal gelegen internationale luchthaven van Donetsk.

Een woordvoerder van het Oekraïense leger wenste niet te preciseren waartegen de nachtelijke luchtaanvallen precies gericht waren. ‘Het net sluit zich rond Donetsk, Loehansk en Horlivka’, was de reactie van woordvoerder Oleksij Dmitratsjkivski. Die drie steden in het oosten van Oekraïne worden nog door pro-Russische rebellen gecontroleerd.

‘Water en elektriciteit schaarser’

Net vandaag waarschuwt de VN voor humanitaire problemen in het oosten van Oekraïne, als gevolg van de nu al wekenlange gevechten tussen de rebellen en het leger. ‘Burgers krijgen het steeds harder te verduren, de infrastructuur wordt vernield en er is beperkte toegang tot water en elektriciteit.’, aldus John Ging van de VN. Er zouden in Oekraïne sinds april, wanneer rebellen steden in het oosten begonnen te bezetten, al meer dan 1.500 mensen gedood zijn.

Eerste luchtaanval in Donetsk

Het Oekraïense leger heeft in de nacht van dinsdag op woensdag voor de eerste keer een luchtaanval uitgevoerd op Donetsk, een stad in het oosten van Oekraïne die in handen is van pro-Russische separatisten. Er vielen daarbij geen burgerslachtoffers, zo heeft de burgemeester meegedeeld.

MEER OVER Oekraïne