© Shutterstock

‘Eén aspirine per dag helpt tegen kanker’

Wie dagelijks een aspirine inneemt, heeft aanzienlijk minder kans om kanker te krijgen. Dat zou op een periode van 20 jaar maar liefst 130.000 mensenlevens kunnen redden. Dat blijkt uit een grootschallig onderzoek van het centrum voor kankerpreventie, verbonden aan de Lonsense universiteit van Queen Mary.

vwh

Mensen tussen de 50 en 65 jaar die gedurende tien jaar dagelijks een aspirine slikken, zijn volgens wetenschappers minder vatbaar voor veelvoorkomende kankers. Ook wanneer ze stoppen met de goedkope pijnstiller in te nemen, blijven de heilzame effecten van het geneesmiddel nog jaren werken. Hoofdonderzoeker Jack Cuzick is duidelijk: ‘Een aspirine innemen lijkt ons, naast het stoppen met roken en overgewicht bestrijden, de beste raad die we mensen kunnen meegeven om de ziekte niet te krijgen.’ Tijdens een persmoment zei Cuzick dat hij al vier jaar, elke dag, een aspirine inneemt. ‘Ze liggen op mijn nachtkastje en ik slik ze als deel van mijn avondritueel’, klonk het.

Hoe deze pil kanker kan tegengaan? Daar zijn twee theorieën voor: ontstekingen in het lichaam veroorzaaken celverdeling, waardoor de kans op de aanmaak van kankercellen vergroot. Een aspirine vermindert die ontsteking, wat het risico op de ontwikkeling van kankercellen net verkleint. Ten tweede kunnen kankercellen zich vasthechten aan bloedplaatjes, Een aspirine verdunt het bloed en maakt de bloedplaatjes minder plakkerig. Daardoor kunnen kankercellen zich moeilijker vastklampen waardoor de kanker minder makkelijk zal doorbreken.

Er zijn echter ook risico’s verbonden aan het dagelijkse gebruik van aspirines .Dat kan tot (fatale) maagbloedingen leiden. Professor Cuzick merkt op dat mensen die de Helicobacter pylori- bactarië in hun maag hebben beter niet elke dag een aspirine nemen. Een ander risico is een beroerte krijgen. Aspirines wordt al jaren gegeven om de kans op een hartaanval of herseninfarct, veroorzaakt door bloedstolsels, te verminderen. Maar langdurig gebruik zou de kans op een hemorragische beroerte, veroorzaakt door bloeding in de hersenen, net vergroten.

Voordat aspirine officieel kan worden aanbevolen als preventief middel tegen kanker, moeten de vorsers een paar belangrijke vragen beantwoorden. Daarbij hoort een onderzoek naar de beste dosis die ouderen mogen innemen. Er moeten ook tests worden ontwikkeld om te voorspellen wie bijwerkingen zal ervaren. Cancer Research UK zal deze onderzoeksfase financiëren om de heilzaamheid van de aspirine te verhelderen.

MEER OVER Fit & Gezond