© GvA

Antwerpse verhuisfirma Gosselin krijgt in VS monsterboete van 75 miljoen euro

Onheilspellend nieuws voor de Belgische multinational Gosselin. Het bedrijf uit Deurne, dat zich specialiseert in grote verhuisoperaties, krijgt in de VS een boete van 75 miljoen euro wegens frauduleuze prijsafspraken bij een opdracht voor het Amerikaans leger.

GN

Een jury van het US District Court in Virginia acht Gosselin en topman en mede-eigenaar Marc Smet schuldig aan het oplichten van de Amerikaanse overheid. Het Amerikaanse leger zou in 2001 en 2002 miljoenen euro te veel hebben betaald voor het verschepen van huisraad van Amerikaanse militairen naar hun basissen in Duitsland.

Gosselin zou voor die opdracht prijsafspraken hebben gemaakt met Duitse concurrerende verhuisfirma’s.

Nog niet definitief

Gosselin ging in hoger beroep bij het Hooggerechtshof, waar de zaak nog hangende is. Smet laat via zijn advocaat weten dat het vonnis nog niet definitief is. Volgende maand komt een hoorzitting waarop beide partijen nog eens hun visie kunnen uiteenzetten.

“Gosselin zal argumenteren dat het geen enkele Amerikaanse wet heeft overtreden of de Amerikaanse overheid te veel heeft aangerekend voor de verhuis”, aldus de raadsman. Als Gosselin de boete toch moet betalen, zou dat een zware opdoffer zijn. Het bedrag komt overeen met de helft van de hele jaaromzet.

Gosselin werd in 1930 opgericht als een lokale verhuisdienst en telt ondertussen 700 werknemers en 48 kantoren in 32 landen.

Lees meer in Gazet van Antwerpen.