© Warner Bros.

DVD: Her (****)

Nooit werd een sekssymbool ongrijpbaarder dan Scarlett Johansson in Her. De nieuwste film van Spike Jonze kreeg verdiend een Oscar voor het scenario: Joaquin Phoenix is de nerdy Theodore Twombly, een man die moeilijk contact legt maar zijn boterham verdient met het schrijven van ‘persoonlijke’ liefdesbrieven voor derden.

SV

Vrouwelijk schoon (Amy Adams, Olivia Wilde, Rooney Mara) ziet Theodore genoeg, maar toch wordt hij verliefd op Samantha, de stem van het besturingssysteem van zijn computer. Die reageert zo verfijnd op Theodore?s wensen en verzuchtingen, dat de man al snel het gevoel heeft dat niemand ter wereld hem beter begrijpt.

Zo subtiel en kwetsbaar is Phoenix’ spel, dat je hem niet ziet als een zielenpoot maar als een gewone man in een niet zo verre toekomst. Her is ideeënsciencefiction van de zuiverste soort: een weemoedige mijmering over de universele zoektocht naar intimiteit in een veranderende wereld. Dat de stem van Johansson inderdaad zo betoverend is, doet de geloofwaardigheid van Her natuurlijk ook deugd.