1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

"Ik ga niet meer in het publiek spuwen"

Heistenaar Flosh maakte dertig jaar geleden naam als talentvolle, langharige én relschoppende frontman van de stevige rockformatie The Masaï. Vandaag zijn zijn wilde haren wat getemd, is hij het alom bekende boegbeeld van café 't Hoekske én vader van zeven kinderen. Toch begon het weer te kriebelen: The Masaï plant een comeback en trekt zowaar met nieuwe nummers de studio in.

Bert Provoost

The Masaï startte in 1984 en splitte vijf jaar later. Maar in die periode wisten ze wel een onvergetelijke indruk te maken op het publiek. Vorig jaar kwam de groep nog eens samen voor een reünie op Heist Zomert. Het werd een overdonderend succes en nog verschillende optredens volgden. Deze zomer staan ze enkel op de Zomer van Balder, waar ze woensdag om 19.30u de kiosk en omgeving willen platspelen.

"Het was vorig jaar heel leuk om weer op het podium te staan. De dienst Toerisme had ons dat gevraagd en uiteindelijk hebben we toegezegd. Ik was superzenuwachtig om weer op het podium te kruipen. Voor ons eerste optreden kwam meteen 2000 man opdagen. Het viel zo goed mee dat het naar nog smaakte. Ook de rest van de groep wilde er mee verder gaan. Woensdag staan we op de Zomer van Balder, daarna trekken we de studio in om nieuwe nummers op te nemen. We hopen dat er daarna nog veel optredens mogen volgen. Onze reünie van vorig jaar is uitgegroeid tot een echte comeback, we willen er voor gaan", vertelt de inmiddels vijftigjarige frontman, die overal gewoon wordt aangesproken als Flosh.

Zo ziet het er naar uit dat de bijzondere groep uit de jaren tachtig aan een tweede leven gaat beginnen. Van het adjectief 'bijzonder' is trouwens geen letter gelogen. "Ik stond vroeger bekend voor mijn zogenaamd 'dynamische' podiumact. Concreet betekende dat ik constant in het rond sprong en er altijd wel en statief sneuvelde. De stukken soms letterlijk vlogen in het rond. Ik spuwde ook geregeld in het publiek en schopte ook rel met het publiek als ik vond dat ze te passief waren. Er werd toen ook al wel eens gevochten als we optraden, spijtig genoeg. Ik kreeg soms veel kritiek voor wat ik op het podium uitstak, maar de mensen wisten wel dat er iets te gebeuren stond als wij speelden."

Maar The Masaï was meer dan dat. De stevige rockmuziek die ze brachten, voerde hen ook naar podia waar veel artiesten van dromen. "We waren het vaste voorprogramma van TC Matic tijdens hun TéYé-tour. We waren de hoofdact in de Parijse megaclub La Locomotive, speelden in De Melkweg in Amsterdam en deden tv-optredens voor A2 en FR3 in Frankrijk. We zijn ook nog eens gekozen door Radio Scorpio tot beste Belgische rockgroep. In 1989 zijn we uiteindelijk gesplit na meningsverschillen in de groep."

De jaren hebben Flosh kalmer gemaakt, maar nog niet volledig getemd. "Ik ga nu niet plots stokstijf op een podium staan, maar ik ben natuurlijk ouder en rustiger geworden. Ik ben blij dat ik aan mijn kinderen kan laten zien wat ik vroeger heb gedaan. Ik zal mijn energie zeker nog kwijtgeraken op het podium, maar spuwen in het publiek ga ik niet meer doen (lacht). Als ik er op terugkijk dan ben ik verlegen om het te vertellen, maar in de tijdsgeest van toen kon dat allemaal. Als ik dat nu opnieuw zou doen, dan stonden mijn fratsen meteen op Youtube en kreeg ik een proces aan mijn been."

Foto Joren De Weerdt

Bert Provoost


Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio