© PAUL VAN LANDEGHEM

Feest in dorp dat niet wil verdwijnen

Het is zondag opnieuw een hoogdag voor het bedreigde polderdorp Doel, want dan staan de veertigste Scheldewijding en Doelse Feesten op het programma. Traditioneel wordt het dorp dan overspoeld met duizenden sympathisanten.

PAUL VAN LANDEGHEM

De Scheldewijding en de daarbij horende Doelse Feesten zijn al jaren een absolute topper in de Wase polders. Jaarlijks komen tienduizenden bezoekers naar Doel om zich te vergapen aan de voortwoekerende verloedering van het dorp dat opgeofferd wordt voor de havenuitbreiding. Maar zondag 10 augustus is het feest. Al voor de veertigste keer vindt in Doel de Scheldewijding plaats samen met de jaarlijkse Doelse Feesten.

“In 1975 vond inderdaad de eerste Scheldewijding plaats om duidelijk te maken dat ondanks tien jaar van havenuitbreidingsplannen de bewoners van Doel nog altijd geloofden in hun dorp”, zeggen Denis Malcorps en Jan Creve van de Werkgroep Scheldewijding en Doelse Feesten en van het herdenkingscomité 400 Jaar Doel.

“Die boodschap brengen we nu voor de veertigste keer in een historisch dorp, prachtig gelegen aan de Schelde. Een dorp dat ook al jarenlang systematisch wordt leeggeroofd, kapotgeslagen en doodgeknepen. Voor de ruime regio blijft Doel een toeristische aantrekkingspool. De polders rond het dorp zijn het laatste stuk open ruimte in dit deel van Vlaanderen. Ook Antwerpen en zijn haven kan daar zijn voordeel mee doen. Dit dorp verdient dus beter, en dat willen we zondag nogmaals benadrukken.”

Lees meer in de woensdagkrant van Gazet van Antwerpen- editie Waas & Dender

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio