© Photo News

De kater na het mirakel

De lastminutetoetreding van Open Vld tot de Vlaamse regering eist haar tol. Meteen na de verrassende wending in de coalitievorming was er al de zaak-Oosterweel. De liberalen wrongen zich in allerlei bochten om hun handtekening onder het BAM-tracé te verpakken als een overwinning, maar daar trapte niemand in. De storm ging liggen, maar de depressie blijft een bedreiging voor de regering. En ook voor de partij, want intern heeft niet iedereen de houding van voorzitter Gwendolyn Rutten begrepen.

Lex Moolenaar

Daar komt nu de kwestie van de Vlaamse bouwmeester bij. Die functie wordt afgeschaft en ‘ingekanteld’ in de administratie Ruimtelijke Ordening van CD&V-minister Joke Schauvliege. Dat gebeurt vooral op verzoek van de N-VA, die kortere lijnen wil tussen de politiek en de privésector, met daartussenin geen lastige onafhankelijke pottenkijkers. Eens te meer maakt het Antwerpse model school op Vlaams niveau, want de stadsbouwmeester is vorig jaar al afgeschaft op een identieke manier.

En weer is Open Vld het er niet mee eens. Kersvers Vlaams minister Sven Gatz zegt dat hij het regeerakkoord loyaal zal uitvoeren, maar hij laat zijn afkeuring openlijk blijken. Net als zijn partijgenoot Patrick Dewael, die vindt dat de regering op deze manier “creativiteit inruilt voor steriliteit”. Voor de tweede keer in enkele weken nemen vooraanstaande liberalen publiekelijk afstand van het akkoord dat ze zelf mee hebben goedgekeurd.

De regeringsvorming heeft nog meer littekens gemaakt bij Open Vld. Partijstrateeg Noël Slangen stond hoog op de lijst met kandidaat-ministers, maar nu dat niet doorgaat, zegt hij afstand te nemen van de partij. Andere kopstukken voelen zich dan weer gepasseerd bij de verdeling van de postjes. En het valt nog maar af te wachten hoe de clan De Gucht zal reageren als vader Karel geen Europees commissaris en zoon Jean-Jacques geen minister wordt.

Op het partijcongres dat de regeringsdeelname van Open Vld moest goedkeuren, kreeg Gwendolyn Rutten nog een staande ovatie en werd ze “een mirakelvoorzitter” genoemd. In de traditie van de partij mogen periodes van eensgezindheid op zich al als een wonder worden beschouwd.

Maar de verbazing was dan ook van korte duur. Open Vld lijkt alweer terug te grijpen naar haar vertrouwde cultuur van intern debat.

MEER OVER Ons standpunt