© Tom Palmaers

“Noah blijft vechten voor zijn leven”

Noah De Schepper (4) uit Riemst vecht na een slopende hartoperatie voor zijn leven. “Maandagavond rond 20 uur zag alles er nog goed uit, maar dan is het plots misgelopen”, vertelt papa Frank.

Celine Baeten

Maandag was er, na negen maanden wachten, eindelijk een donorhartje voor Noah gevonden. Om half 9 ’s morgens begonnen de dokters van het ziekenhuis in het Duitse Giessen aan de operatie.

“Rond 20 uur kregen we te horen dat het wat langer zou duren, maar dat alles wel in orde was”, zegt Frank. Maar rond 23 uur kregen ouders Anja en Frank slecht nieuws. “De dokters zeiden dat de rechterkamer van Noahs nieuwe hartje was uitgevallen.”

Vanaf dat moment ging het van kwaad naar erger. “Uiteindelijk hebben de dokters tot 6 uur dinsdagochtend geprobeerd het hartje aan de praat te krijgen. Noahs lichaam stoot zijn nieuwe hartje af. Op dit moment neemt een hartlongmachine de functie van zijn hart over. Hij krijgt heel veel medicatie om het hartje toch nog aan de gang te krijgen. Er is een heel kleine kans dat dat lukt. Het ziet er niet goed uit, maar we geven hem niet op.”

Of een nieuw donorhart een optie is, weet Frank niet zeker. “Hij kan nog hoogstens drie weken aan die machines blijven hangen, maar het is de vraag of ze zo snel een hartje vinden en of hij opnieuw zo’n zware operatie aankan.”