© Belga

Atletiekbond reageert op niet-selectie Dylan Borlée

‘We hebben Dylan Borlée niet voor het Europees kampioenschap geselecteerd omdat hij misschien niet fit geraakt’, stelde de Koninklijke Belgische Atletiekbond dinsdag in een communiqué als antwoord op de polemiek die ontstond over de niet-selectie van de jongere broer van Jonathan en Kevin Borlée voor het EK, dat van 12 tot 17 augustus in het Zwitserse Zürich plaatsvindt.

‘Een selectie voor een aflossingsploeg (4x400m) bestaat uit vijf of zes atleten. De verantwoordelijke van een aflossingsploeg doet hierover een voorstel aan de selectiecommissie. Jacques Borlée had aan de selectiecommissie een delegatie voorgesteld van zes atleten, met een fitheidstest vlak voor de afreis voor Dylan Borlée, sinds een maand geblesseerd. Maar als Dylan niet fit uit deze test zou komen, zou hij niet meer vervangen kunnen worden. Rekening houdend met deze onzekerheid en de limietdatum voor inschrijvingen, vindt de selectiecommissie dat Michael Bulteel, al aanwezig voor de 400 meter horden, als zesde loper kan optreden’, verklaarde de KBAB de beslissing.

De KBAB herinnerde eraan dat een dergelijk scenario zich al voordeed voor de Olympische Spelen van Londen, waar de zesde atleet in de selectie uiteindelijk niet naar Londen afreisde en Bulteel insprong als reserve. ‘De redenering om te kiezen voor vijf atleten en een reeds geselecteerde atleet, werd trouwens ook gevolgd voor de selectie van de 4x400 vrouwen.’

Daarnaast wijst de KBAB erop dat Dylan Borlée zesde staat in de ranglijsten en dat met een tijd die slechts één honderdste sneller is dan de zevende atleet. ‘Hij is dus niet de eerst aangewezen atleet om één van de drie individueel geselecteerden te laten rusten in de reeksen. Het is voor de commissie ook niet vanzelfsprekend dat Dylan in een test aan zou tonen dat hij sneller is dan één of meer van de andere geselecteerden.’

De KBAB selecteerde Jonathan Borlée, Kevin Borlée, Antoine Gillet, Will Oyowe en Julien Watrin voor de 4x400 meter.

Sponsor haalt uit naar atletiekbond: ‘Niet-selectie Dylan Borlée is schuldig verzuim’

© BELGA

Dylan Borlée is door de Belgische atletiekbond niet geselecteerd voor het EK in Zürich. ‘Onbegrijpelijk, schuldig verzuim’, reageert Luc Versele, CEO van sponsor Crelan.

Versele werd begin juni met zijn bank Crelan voorgesteld als partner van de Belgische atletieksport en de Belgische nationale atletiekploeg 4x400 meter. Daarnaast was de bank al ‘Premium Sponsor’ van de familie Borlée. In een open brief reageert Versele dinsdag erg verrast op de niet-selectie van Dylan Borlée voor het EK.

Volgens de Belgische federatie is de jongere broer van Jonathan en Kevin gepasseerd omdat zijn voorbereiding door een rugblessure onvoldoende was. Dat stuit bij Versele op onbegrip: ‘Is Dylan te traag? Zeker niet. Zowel op het WK in Moskou in augustus 2013 als op de WorldRelays in de Bahama’s eind mei dit jaar heeft hij overtuigend bewezen dat hij én een meerwaarde is in de ploeg én hij het verschil kan uitmaken tussen een medaille of net niet. Waarom hem dan niet meenemen? Omdat hij uit voorzorg niet alle wedstrijden heeft gelopen? Als Kompany, Hazard of Courtois geblesseerd zijn, zal ELKE kans gegrepen worden om hen klaar te stomen tegen een welbepaalde wedstrijd’, zegt Versele.

‘Men beslist veertien dagen voor de competitie dat de atleet niet kan lopen; terwijl alles in de goede richting evolueert. Denkt de bond echt dat, als de coach (vader Jacques Borlée, red) in fine toch zou moeten vaststellen dat het niet zal gaan, hij Dylan zal laten starten? En beseft de bond dat als Dylan toch fit geraakt, dat onze kansen op succes aanzienlijk stijgen? Wat bezielt die beslissers toch?’, klinkt het.

‘Ik kan er niet bij, dit is schuldig verzuim’, gaat Versele verder. ‘Is dit een zoveelste stammenoorlog waar de overwinning wordt geslachtofferd voor het eigen gelijk? Wanneer zegeviert nu eindelijk het gezond verstand?’

Meer sportnieuws