© BORIS ROESSLER

Mechelse agenten gebruiken bodycams zelden

De Mechelse politie beschikt al drie jaar over 93 bodycams. “De agenten beslissen veelal zelf of ze gevaarsituaties op film willen vastleggen. Ze worden geen tien keer per jaar gebruikt”, zegt de Mechelse korpschef Yves Bogaerts.

LDN

De bodycam staat in de belangstelling na het incident waarbij cafégangers en politiemensen in Antwerpen afgelopen weekend slaags raakten met elkaar. Hamvraag is of de toestelletjes bij dergelijke incidenten ook hun nut bewijzen.

Drie jaar geleden kreeg het politiekorps van Mechelen af te rekenen met geweld tegen agenten. Sinds november 2008 bedreigde de zogenaamde ‘flikkenhater’ zeven politiemensen met de dood, onder wie de korpschef zelf. “Voor een van onze manschappen eindigde de confrontatie in maart 2010 met een ernstig hoofdletsel. Toen werd door onze agenten geopperd dat het spijtig was ze die agressie niet hadden kunnen filmen. Dat was de aanleiding om de 93 bodycams aan te schaffen”, vertelt korpschef Yves Bogaerts. In totaal hebben deze toestelletjes 7347 euro gekost.

Veel worden ze in het Mechelse politiekorps niet gebruikt. “Hooguit tijdens tien interventies per jaar." Niemand binnen het politiekorps wordt gedwongen om de bodycam te gebruiken. “Tenzij wij zelf oordelen dat er manifestaties, zoals grote betogingen, op ons afkomen. Dan worden ze door de korpsleiding wel ingezet. Maar wie er tijdens de dienst gebruik van wenst te maken, kan dat wel doen."

Lees meer in Gazet van Mechelen

Korpsleiding verdedigt harde aanpak Antwerpse politie

© GVA

Een filmpje dat zondagavond opdook op Youtube, zorgt voor controverse. Zes inspecteurs van de lokale politie die zaterdagnacht waren opgeroepen voor een vechtpartij in Antwerpen-Noord, gebruiken daarin fors geweld om drie mannen in te rekenen. Maar volgens de Antwerpse korpsleiding was die aanpak gerechtvaardigd.

De zes politieinspecteurs in het filmpje slaan en schoppen enkele mannen die niet gewapend zijn en, althans op de beelden, niet bedreigend overkomen.

“Maar de beelden zijn slechts een fractie van een verhaal dat al eerder op de nacht was begonnen”, stelt de politie. “Een man had met een houten balk met daarin een metalen pin staan zwaaien in het café en had zoveel mogelijk mensen willen verwonden. Het was duidelijk dat een geweldloze aanpak niet genoeg was om de situatie te neutraliseren.”

Ook korpschef Serge Muyters bekeek het filmpje zondag al, maar vindt niet dat zijn manschappen in de fout zijn gegaan. “Als het nodig blijkt, komt er een onderzoek. In het belang van de maatschappij, en ook van onze mensen. Maar voorlopig is dat dus niet het geval.”

Lees er alles over in Gazet van Antwerpen.

Video toont knokpartij tussen cafégangers en politie

© YouTube

© Google street view

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een vechtpartij op de hoek van de Dambruggestraat met de Van Kerckhovenstraat is zaterdagnacht geëscaleerd tot een gevecht met de politie. Eén agent raakte daarbij gewond. Drie verdachten werden opgepakt.

Een tiental personen kreeg het rond middernacht met elkaar aan de stok. Op camerabeelden was te zien dat er heel veel volk op straat stond en er werd onmiddellijk een patrouille ter plaatse gestuurd. Daar troffen de agenten een 40-jarige man aan die volledig onder het bloed zat.

Even later dook de 20-jarige zoon van deze man op. Hij had een houten balk bij waarop een scherpe pin was vastgemaakt. Beide mannen waren vastberaden hun belagers onder handen te nemen, die zich intussen hadden verschanst in café Neco66 in de Van Kerckhovenstraat. De inspecteurs ter plaatse probeerden te voorkomen dat ze het café binnen gingen, maar na wat duw- en trekwerk slaagden de twee toch in hun opzet.

De vader, die intussen de balk van de zoon had overgenomen, begon hiermee wild in het rond te slaan. Hij wilde zoveel mogelijk aanwezigen in het café raken. Omdat de situatie uit de hand dreigde te lopen, riepen de inspecteurs versterking in. Verschillende ploegen kwamen ter plaatse.

Uiteindelijk werden drie verdachten opgepakt. Eén inspecteur raakte bij de arrestatie gewond aan zijn hand. Hij werd verzorgd in het ziekenhuis.

Op een amateurvideo die op het internet circuleert is te zien dat het er hard aan toe ging tussen de vechtersbazen en de opgetrommelde agenten. Opgelet: de beelden zijn niet voor gevoelige kijkers:

Vakbond pleit voor cameraatjes na commotie over politiegeweld

© GVA

Na het hardhandige optreden van zes Antwerpse politieagenten tijdens een vechtpartij, laait de discussie over het nut van bodycams op. ‘Zo’n cameraatje op de mouw van een agent kan veel herrie achteraf voorkomen’, vindt politievakbond Sypol.be.

Zes agenten die hard inbeuken op enkele mensen in een café, het YouTube-filmpje ging gisteren stevig rond op het internet. De Antwerpse korpschef Serge Muyters maakte de beelden van het incident over aan de procureur des Konings, maar zelf blijft hij bij zijn standpunt: er zijn géén aanwijzingen dat zijn manschappen te hard hebben opgetreden tijdens de interventie in het Antwerps café.

De beelden tonen immers maar een kort fragment van de vechtpartij, vindt de politie. ‘De agenten hebben de verdachten meermaals gewaarschuwd, maar ze bleven zich verzetten. Pas daarna gingen onze mensen over tot het aangekondigde geweld.’

Dat geweld kwam er nadat een verwarde, depressieve vader het café was binnengewandeld met een tafelpoot met daarop een scherpe pin. De man begon daarmee volgens de politie gevaarlijk in het rond te zwaaien. Nadat de agenten er niet in slaagden de vader en zijn twee zonen te bedaren, grepen ze hard in.

Politievakbond Sypol.be grijpt het incident aan om de discussie over de zogenoemde bodycams opnieuw aan te wakkeren. ‘De kleine camera’s op de jas of pet van een agent zouden veel herrie of discussie kunnen voorkomen’, vindt spreekbuis Ruddy Callewaert. ‘Nu krijgt de bevolking slechts een eenzijdige visie van de feiten, omdat die mensen pas laat zijn beginnen te filmen. Terwijl de bodycams duidelijkheid kunnen verschaffen wat de agenten voordien allemaal geprobeerd hebben om de rust in dat café te herstellen. Bovendien zouden die camera’s achteraf ook veel gerechtelijk werk kunnen besparen. Want nu moeten veel getuigen en ook de agenten zelf verhoord worden.’

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio