Juwelier herstelt 17de-eeuws pand in ere op hoek Eiermarkt

Foto: Frederik Beyens

Juwelier herstelt 17de-eeuws pand in ere op hoek Eiermarkt

Print
Juwelier Colman op de Melkmarkt is volop bezig met een grondige renovatie van zijn winkelpand. Het zeventiende-eeuwse gebouw wordt in ere hersteld nadat in de jaren vijftig veel ruwer werd omgegaan met het erfgoed. Bij deze verbouwing moet de eigenaar de oorspronkelijke gevels en daken bewaren.

Het pand ziet er aan de buitenzijde dan wel authentiek uit, aan de binnenkant is dat niet meer het geval. In de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed spreekt de afdeling Monumenten en Landschappen over een storend verbouwde winkelpui. Die verbouwing slaat bij nader inzien op veel meer dan de pui alleen. “In de jaren vijftig hebben ze hier op de gelijkvloerse verdieping en deels in de kelder beton gestort”, zegt mede-eigenaar Kees Martens. “Binnenin is het pand gesloopt. Een betonnen structuur is in de plaats gekomen. Eigenlijk zijn alleen de originele gevel en dak bewaard”, weet hij. 

“Ook de zijmuren zijn nog authentiek”, voegt Kees’ echtgenote en winkeluitbaatster Stella Wolf eraan toe. “Die moet aannemer Verstraete & Van Hecke heel voorzichtig benaderen. Ze worden speciaal behandeld om hun stevigheid te bewaren, ze krijgen nieuwe voegen en als er stenen worden vervangen, dan kun je er niet zomaar nieuwe nemen. Alles, tot en met de cement, is beschreven in een draaiboek.” 

Lees meer in de dinsdagkrant van Gazet van Antwerpen - editie Antwerpen stad 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio